Mollotig!

Carmen Gita 25 feb 2016

Mollotig.

Als je iets niet aan kunt, is het soms goed om je te focussen op iets wat je wel aan kan.

Oudste zoon zit in een selectieprocedure om twee jaar in het buitenland te gaan studeren. Uitdagend! Er zijn 200 aanmeldingen vanuit heel Nederland en er worden maximaal 20 leerlingen aangenomen. Oeps, hij komt zowaar de eerste rondes door. Mijn moederhart breekt bij de gedachte dat mijn (dan) 16 jarige zoon het huis zal verlaten….

We kijken met het gezin op zaterdagavond Wie is de Mol. Oudste zoon keek het al vaker en probeerde mij steeds over te halen. Mezelf kennende zei ik jarenlang nee. Spelletjes, wedstrijden, voetbal EK/ WK, series, ik kan obsessief worden. Doorslaan. Logisch dat ik casino’s mijd, bewust weigerde toen ooit XTC in beeld kwam. Voor werk bizar ver gegaan maar dat wordt maatschappelijk geaccepteerd. Zelfs gewaardeerd. Ik kan goed omgaan met mijn schaduwkant. Roken afgezworen. Alcohol in het weekend. Wordfeud. Alles met mate.

Tot het moment dat mijn mol Rop er uit vliegt. Grrr. Tunnelvisie. En oudste zoon ineens door blijkt naar de laatste selectieronde. Buitenland komt ineens dichtbij. Help?!

Focus. Contra. Wie is de Mol? Het gaat ver. Alle afleveringen bekijk ik opnieuw.
Met schrift en pen binnen handbereik. De blik gericht op de laatste vier kandidaten.
Wat zeggen ze en wat niet? Wat zegt hun lichaamstaal? Handen achter de rug steeds!
Social media. Hints lees ik. Wegstrepen. Het forum. Dagboek van de Mol. Verbanden leggen. Help ik word een molloot?!

Aflevering 5. “Meervoudigpersoonlijkheidsstoornis is het langste woord in de Nederlandse taal met 38 letters”. Dat klopt niet want het woord heeft 35 letters (bron forum) en officieel bestaat het uit twee woorden ontdek ik zelf! Eureka! De mol heeft er drie letters bij gemold namelijk de letters van zijn eigen naam T-I-M. De volgende zin ”Elektriciteitsproductiemaatschappij is …” ontknoopt meer. Uit dit woord kun je de zin vormen “Tim is de mol”. De woorden “stewardess, waarzegster, aardgas, reserves en verbeteraars “ hebben een duidelijke gemene deler. De letters M-O-L zitten er niet in. Topprioriteit is typemachine. Meneer van Dale geeft zeker antwoord, blogger Tim!

Tim, de eerste in de leader, is de mol van 2016. Annemieke, de laatste in de leader, is de winnares en Klaas is de verliezer.

Komend weekend is het zover. Oudste zoon heeft de laatste selectieronde.
De ontknoping van Wie is de Mol 2016. Ik ben benieuwd…..we zullen het zien….