Hoe Real Madrid voetbal richting de afgrond bracht

Op 31 augustus 2013 besloot Real Madrid de voetbalwereld te verdoven met een injectie ter waarde van ruim honderd miljoen euro. De club uit Madrid heeft lang volgehouden ‘maar’ 94 miljoen euro te hebben betaald voor de transfer van Gareth Bale, maar een paar weken geleden lekte zijn werkelijke prijskaartje uit: 100.759.417 euro. Sindsdien hebben steenrijke oliesjeiks, duistere investeringsmaatschappijen en Chinese investeerders het voor het zeggen in voetballand.

Sinds de komst van Gareth Bale kijken de topclubs in Europa niet naar tien miljoen meer of minder. Het lijkt er dan ook op dat je zonder geld niks meer toe te voegen hebt. Het spel waarbij elf spelers een bal in het net van de tegenstanders proberen te manoeuvreren is verziekt door ‘de Koninklijke’. Topvoetbal zal nooit meer hetzelfde zijn, het spel is gedrogeerd door deze injectie van Madrilenen. Geld heeft een enorme betekenis en je hoeft niet eens ver te zoeken om te zien hoe belangrijk clubs het vinden, kijk maar naar de Nederlandse competitie. FC Twente staat te wankelen door een contract wat ze hebben afgesloten met een duistere investeringsmaatschappij genaamd Doyen Sports group, ADO Den Haag is aan het wachten op het geld van de Chinese investeerder Wang Hui en voetbalclubs worden in heel Europa opgekocht door steenrijke oliesjeiks, in Manchester en Parijs weten ze er alles van.

Geld lijkt dus een buitengewone belangrijke factor te zijn voor clubs én voetballers. Hoe mooi het vroeger voor een speler was om in blessuretijd de winnende goal met een omhaal in de kruising de scoren, vinden ze het nu belangrijker in wat voor auto ze rijden. Kijk naar Colin Kazim-Richards: hij speelde bij een club waarvan de hoofdsponsor Opel was, maar denk je nu echt dat hij in zo’n raar gedateerd autootje gaat rijden? Welnee, hij moet in een knalrode sportbolide rijden omdat hij nou eenmaal ‘excentriek’ is. Knaken zijn er om uit te geven, zo redeneren voetballers tegenwoordig. Voor clubs geldt dit ook. Doe je dit niet, dan blijf je achter. Om deze reden lukte het Ajax jaar in jaar uit niet om te overwinteren in de Champions League en heeft PSV dit jaar succes omdat de Eindhovenaren het transfergeld van Memphis en Wijnaldum hebben geïnvesteerd in een kwalitatief goed team. Hiermee overwinter je in Europa en niet op de manier waarop Ajax het doet en op zijn geld blijft zitten. De kleinere clubs zijn de dupe van de verdoving van Real Madrid, hoe vervelend dat ook is.