Halfnaakte mannen met zaadvragende ogen

Karlijn uit Nijmegen 8 feb 2016

"Non-stop cruising!" hangt er op grote stations van Nederland. Voor wie het gemist heeft: grote posters met twee strak afgetrainde, halfnaakte mannen die met zaadvragende ogen reclame maken voor een nieuwe homo-mannen-seks-datingsite.

Normaal hou ik nogal van sexy halfnaakte mannen, maar hier word ik een beetje misselijk van. Niet omdat ik iets heb tegen homo’s, niet eens omdat ik iets heb tegen mannenseks. Moeten zij weten, veel plezier. Wél omdat ik van dichtbij zie hoeveel schade dit soort beelden doen aan het imago van mensen die niet hetero zijn.

Ik heb goede vrienden en veel bekenden, met alle kleuren van de spreekwoordelijke regenboog, die last hebben van Squirt (dat is waar die reclame voor is, wil je random gay-seksdates: meteen checken!). Geer en Goor hebben een zelfde effect en het aller-ergst zijn de beelden die de media de wereld in slingeren van hét LHBT-feestje: de Amsterdamse Gay Pride. Die zijn zo geselecteerd dat de meest extravagante twee boten (van de 30 in totaal) in beeld komen, waardoor seksuele diversiteit één op één wordt geassocieerd met ‘leernichten’ en ‘dragqueens’.

Natuurlijk, er zíjn ook leernichten en dragqueens (en wat fijn dat die in Nederland zichzelf kunnen zijn!). Maar er zijn nog véél meer mensen homo, lesbisch, bi of transgender. Mensen zoals jij en ik, die je elke dag tegen komt bij de bakker en die niet moeten dénken aan ‘non stop cruising’, die gewoon dromen van een gezinnetje met hun grote liefde of van het lichaam dat bij hen past, niks meer of extremer dan dat. Die mensen hebben vaak al vanaf hun 12e de strijd in zichzelf: "shit, ik ben anders. Wat nu?! Ik wil niet gay zijn, want homo’s zijn raar!". Als ze het zelf hebben geaccepteerd en aan anderen vertellen, is vaak de eerste reactie: "als je maar niet in je string op een boot gaat dansen!".

Dat is wat media doen: homoseksualiteit als een parodie van zichzelf neerzetten, zó dat wij daar in gaan geloven. Nee natúúrlijk gaat niet iedereen die gay is ineens in z’n string op een boot dansen. (De meesten gaan lekker cupcakes bakken.)

Non-stop-cruising, lekker doen, veel plezier. Maar voor de huis-tuin-en-keukenhomolesbobitrans is die beeldvorming erg schadelijk. Dus roep ik op tot huis-tuin-en-keukenprotest: ‪#‎notmygaylife‬ onder de volgende stereotype beelden van wat ‘gay life’ zou zijn; bijvoorbeeld voorzien van een poezenfoto of een auto-aan-het-wassenplaatje (Nee! Zonder natte t-shirts!). Want meestal zijn we heel normaal.