De postcodeloterij winnen

Boris de Groot 29 feb 2016

Als ik en mijn gezin morgen, laten we zeggen, drie miljoen Euro zouden winnen. Het begint al te tintelen als ik alleen al deze zin schrijf. De voor de hand liggende vraag der vragen luidt dan ‘wat gaan we ermee doen’. De hypotheek aflossen wellicht of me eerst laten voorlichten of dat wel zo slim is. Een nieuwe auto kopen? Hebben we al. Onze banen opzeggen? Niet meteen waarschijnlijk want anders duikelen we mogelijk in een zwart gat. Een super-de-luxe vakantie boeken met het hele gezin? Als het maar niet met het vliegtuig is want begrijpt u de ironie? Een vrijstaand huis kopen en ons bestaande huis in de verhuur?

Elke week droom ik er van om de lotto te winnen. Elke week vraag ik me ook serieus af wat wij met zoveel geld ineens zouden moeten. Hoe meer ik er over droom hoe meer ik ga verlangen naar dat ultieme probleem van veel geld en niet weten wat je ermee moet.
Vorige week kwam onze droom een stapje dichterbij. Wij wonnen vijf nostalgische blikken stroopwafels in de postcodeloterij. Vijf blikken houdt vijf loten in en vijf loten is elke maand best wel veel geld waarmee we weet ik veel wat sponsoren. In ieder geval een goed doel als je de mensen van de postcodeloterij mag geloven. Mag ik iets eerlijks opbiechten? Die goede doelen interesseren ons geen snars. Winnen willen we, heel veel en liefst uitgedrukt in harde Euro’s.

Waarom valt de hoofdprijs altijd bij een ander? Tuurlijk, zo’n slecht leven hebben we nou ook weer niet. Mijn vrouw en ik hebben allebei een vaste fulltime baan en daaraan gekoppeld leuk inkomen. Ons gezin blaakt van gezondheid, als je de ADHD-trekjes van onze zonen voor lief neemt tenminste. We hebben maandelijks redelijk wat bestedingsruimte hetgeen ons in staat stelt om voldoende leuke dingen te doen. Niks om over te klagen dus en toch elke week dromen over rijkdom.

Als ik en mijn gezin morgen, laten we zeggen, drie miljoen Euro winnen. Een week lang gaan we volledig uit ons dak en proberen naar de buitenwereld toe het zo stil mogelijk te houden. Dit laatste gaat niet lukken want daar zorgen de mensen van de postcodeloterij wel voor. Ineens neemt de visite toe en zien we weer eens die verre kennissen die we al jaren niet meer gezien hebben. Gelukkig maar dat we voor hen voldoende stroopwafels in huis hebben.