Toestemmen leren: een pleidooi voor consent lessen

De gebeurtenissen in Keulen op oudejaarsavond hebben mij enorm gechoqueerd. Niet alleen door de brutale manier waarop tientallen vrouwen, misschien wel honderden, op georganiseerde wijze werden aangerand. De nasleep van dit hele gebeuren houdt mijn bloed boven het kookpunt. In het nieuws heeft met het over regels voor vrouwen om verkrachting te vermijden, opvoedingsklassen voor vluchtelingen en het onderwijzen van de vrouwonvriendelijke migrant.

Sorry dat ik de bubbel der raciale superioriteit moet doorprikken met een naald van politiek correct denken, maar dit discours is buiten racistisch ook ‘too little too late’. Natuurlijk ben ik een voorstander van immigranten voorlichten om de verschillen tussen West-Europa en het Midden-Oosten aan te kaarten. Omgangsregels horen daar ook bij, absoluut. Maar hoe zit het met "onze" jongeren en volwassenen?

Seksuele voorlichting wordt in het onderwijs sowieso al stiefmoederlijk behandeld en het begrip ‘consent’, toestemmen in iets, is veel kinderen volledig vreemd. Op de schoolbanken wordt er vrolijk aan elkaars haar getrokken, geduwd en getrokken. Lichamelijk integriteit is waardeloos, want het zijn immers "maar kinderen". Jongens lopen achter meisjes aan voor een kusje en dit wordt gezien als "schattig", terwijl dit gewoonweg aanranding is. Als dit gedrag niet wordt aangepakt, nestelt het idee dat het vragen om toestemming niet noodzakelijk is. En sterker nog, dat iemand onder druk zetten een prima manier is om toestemming te krijgen.

31,7% van de mannelijke studenten die deelnamen aan een studie van de ‘University of North Dakota’, zeiden dat ze een vrouw zouden ‘dwingen tot seks’, als ze er mee weg konden komen. Gebruik het woord verkrachten en het cijfer keldert tot "slechts" 13%, hoewel de vraagstelling exact hetzelfde is. Datzelfde jaar zei bijna de helft van de mannen in een onderzoek dat een vrouw onder druk zetten om seks te hebben geen verkrachting is. Veel jongeren met wie ik gesproken heb als leerkracht, zeggen dat er niets mis is met zeuren om een bepaalde seksuele handeling. En ze zien ook geen graten in iemand dronken voeren voor seks.

Het wordt tijd dat we consequent tijd vrij maken om kinderen te leren dat toestemming, zonder druk, noodzakelijk is bij elke vorm van aanraken. Zo krijgen we tieners die zich beter kunnen weren en meer respect hebben voor elkaars integriteit. En zo ook volwassenen die hun kinderen het goede voorbeeld geven. Zegt men namelijk niet, jong geleerd is oud gedaan?