Ook “domme” leerlingen kunnen naar het VWO

Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.” "

Klink goed, toch? Zo geldt dit voor jou, de zieke buurman, het jongetje op straat, gewoon voor iedereen zou je denken.

Maar voor mij? Nee, voor mij niet. Waarom niet? Omdat ik dom ben en domme leerlingen niet op het VWO thuis horen.

Ik heb dyscalculie en voel mij in Nederland zwaar onbegrepen.. Hoezo, gelijke gevallen worden gelijk behandeld? Ik bedoel, mensen met Dyslexie hoeven ook geen tweede vreemde taal te doen op het VWO. Die doen al keihard hun best om te slagen zonder deze vreemde taal en dat wordt begrepen en wordt toegestaan.

Maar ik dan, ja ik ben de hele dag bezig om te onthouden wat de nummers op borden zijn, wat de afstand is, hoe ik moet kijken hoeveel milliliter melk er in de pannenkoeken moet, welk telefoonnummer ik moet draaien dat eerst drie keer fout gaat, hoe laat het is op een digitale klok etc.

Dus ja, ik doe de hele dag niks, ben dom en moet er maar harder voor werken. Mensen met dyslexie en mensen met dyscalculie hebben allebei een “leerstoornis” maar worden niet hetzelfde behandeld.
Hoe kan het zijn dat de ene leerstoornis wel wordt toegestaan en de andere niet… Hoezo gelijke behandeling in Nederland?