Obama

wmvangemeren 7 jan 2016

Ik ben bij Obama. Niet echt hoor, ik heb natuurlijk helemaal geen tijd om bij zomaar iedereen koffie te gaan leuten, ik ben bij de Barack Obama Plaza in Ierland.
Hier vlakbij ligt het plaatsje Moneygall waar de voorouders van Obama zijn geboren en getogen.

De Plaza is gek genoeg geen barak maar gewoon een benzinepomp met een bezoekerscentrum, geheel in het teken van de eerste zwarte president van Amerika en zijn bezoek aan het plaatsje in 2011.

Ierland is hofleverancier van de machtigste man ter wereld want in het centrum leer ik al snel dat van de 44 presidenten er maar liefst 22 van Ierse komaf zijn.

Men zou er goed aan doen om ook voor nr. 45 eens hier te gaan shoppen in plaats van een idioot als Trump aan te stellen maar dat is mijn bescheiden mening. Laat t dan tenminste Hillary worden, waar dankzij Bill nog iets Iers doorheen stroomt. Met Trump zijn we allemaal de sigaar.

Hoewel ik een groot Obamafan ben, valt de Plaza me toch een beetje tegen. Ik had rijen met Obama-actionfiguren en Witte Huisminiaturen verwacht of Hawaï-tosti’s die net iets te lang in de toaster hebben gelegen maar afgezien van een automaat met speciale munten is er niks.

‘Hi, are you dutch?’, vraagt een vriendelijke verkoper mij en ik antwoord bevestigend. Verbazend hoe het soms op je voorhoofd geschreven lijkt dat je uit de klei getrokken bent.
‘You have this thing with Black Pete in Holland right?’, vraagt ie met een grijns.
‘Yeah, he’s gonna be the next president of Ireland!’, bijt ik hem toe.
Kom op zeg, neem lekker je eigen land in de maling. Obama-onwaardig, deze knul.

Opvallend is echter wel het ontbreken van een gekleurde medemens hier. Hoe symbolisch zou het toch zijn als de hoogste man van de Plaza ook Afro-Amerikaans zou zijn. Of Afro-Iers in dit geval.
Het enige wat hier de klok slaat zijn fluorescerend witte Ieren met rossig haar.

Gekleurde medemensen zijn wellicht dun bezaaid hier op het platteland. Waardoor ik me toch meteen afvraag hoe het kan dat een zwarte man afstamt van een in- en in witte Ier. Afgezien van een paar stevige flaporen is er geen enkele gelijkenis tussen voorouder en president. Waar of wanneer de omschakeling heeft plaatsgevonden wordt in het centrum helaas niet duidelijk.

Een ervaring rijker maar illusie armerbesluit ik maar om wat te eten en te douchen. En, na het persoonlijk ondervonden te hebben, moet ik eerlijk zeggen: Obamacare is prima hoor.