Heb je er last van?

Praten over anderen waar ze niet bij zijn – ook wel roddelen genoemd – , elkaar veroordelen, mensen in hokjes plaatsen en ga zo maar door. Gezellig begin van je column, Lian. Nee, niet echt. Maar we maken ons er toch allemaal wel eens schuldig aan. Misschien wel vaker dan we doorhebben. Ook ik hoor. Daar zal ik niet interessant over doen.
Toch vind ik het wel een aandachtspuntje. Wat maakt het toch dat wij mensen het elkaar zo moeilijk moeten maken? Er zijn genoeg natuurrampen en ongelukken die niet te voorkomen zijn. Dat lijkt mij al erg genoeg. Ik begrijp niet dat we het elkaar dan nog moeilijker moeten maken. Wereldwijd verbieden mensen elkaar te leven hoe zij willen, zijn er conflicten of plaatsen mensen zichzelf boven een ander. Mijn vraag is vaak: Heb je er last van? Ja, zij heeft een kort rokje aan, maar heb je er last van? Ja, hij heeft een ander geloof dan jij, maar heb je er last van? Ja, zij houdt van hetzelfde geslacht, maar heb je er last van?
Ik vind het verschrikkelijk om te beseffen dat we hier allemaal onbewust aan meedoen. Het is onmogelijk om het met iedereen te kunnen vinden of het met iedereen eens te zijn. Dat vind ik absoluut. Maar is het zo verschrikkelijk dat we elkaar anders moeten behandelen? Elkaar tegen elkaar op moeten stoken? Elkaar beperkingen moeten opleggen?
Ik zou het zo fijn vind als ik maar één iemand met deze column laat beseffen om bewuster om te gaan met elkaar en met gedachten over elkaar. Want samen moeten we het doen. Elkaar accepteren en mooier nog: elkaar helpen of in ieder geval niet in de weg staan op weg naar geluk.
Zoals de Dalai Lama ooit al zei: ”Our prime purpose in this life is to help others. And if you can’t help them, at least don’t hurt them.”