Gelukkig Nieuw (Zeur) jaar

Koen van Enkhuizen 4 jan 2016

Ik val in januari altijd een beetje in een gat. Deels, omdat het “normale leven” weer begint, maar voornamelijk, omdat er even wat minder te zaniken valt. De Zwarte Pietendiscussie is voor even een gepasseerd item, tenzij de VN weer van zich laat horen. De “problemen” rond de kersttijd zijn voorbij. Wie eet bij wie en wat eten we dan eigenlijk? En bij wie gaan we vervolgens laveloos de jaarwisseling doorbrengen? De discussie over een vuurwerkverbod is inmiddels ook weer achter de rug en zelfs het wel of niet kussen tijdens de nieuwjaarswens op het werk is verleden tijd. Wat blijft er dan nog over voor de maand januari?
We kunnen ons natuurlijk altijd druk maken over (n)iets, want daar zijn we tenslotte Nederlanders voor. Bijvoorbeeld over het uitblijven van de winter. Hoewel ik op NU.nl vanochtend al iets las over een crisisberaad vanwege de stroomuitval in Noord-Nederland vanwege het licht winterse weer. Kun ja nagaan; nog geen 2 graden onder nul en we hebben alweer een crisis, lachen toch?
En als het straks onverhoopt wel echt gaat winteren, kan iedereen weer los over de Elfstedentocht. Gaat Hart van Nederland weer bij alle plaatselijke ijsmeesters langs om te onderzoeken of de ijslaag weer een centimeter is gegroeid en mag Piet Paulusma zich weer voor even de bekendste inwoner van Friesland noemen. En als de eerste schaatser met zijn hersens op het ijs is geklapt, zal er ongetwijfeld wel weer iemand beginnen met de discussie of we niet eens een helmplicht moeten invoeren.
Of laten we het over de winterbanden hebben. Is dat nu wel of niet een goed idee. Gaat iemand met winterbanden juist niet roekelozer rijden, omdat hij of zij denkt dat de winterbanden toch wel meer veiligheid bieden? Het strooibeleid van de gemeente kan ook leuke zeurdiscussies opleveren. In onze gemeente is er van beleid op strooigebied nauwelijks sprake en als dat het wel zo is, dan weten ze dat best wel knap te verbergen.
Verder kunnen we nog van gedachten wisselen over de gewone dagelijkse onderwerpen als vluchtelingen, files, NS, IS en terreur, maar toch, december is toch wel de favoriete zeur- en discussiemaand.
We moeten de komende maanden met een vergrootglas op zoek naar zeurmateriaal. We kunnen alvast gaan mopperen dat onze favoriete vakantiebestemming vol is. Of over het commerciële gedrocht dat Valentijnsdag heet. En over het feit dat de Paaseitjes te vroeg in de winkels liggen.
Ik geef toe, het is behelpen, maar er is altijd wel wat te zeuren. Succes!!