DOODSKISTENWEDSTRIJD

Fons Nijpels 4 jan 2016

Zag onlangs een tv-programma van BNN. Het was een wedstrijd tussen kunstenaars in het maken van een -hou u vast- doodskist. Vooraf werd de a.s. dode geinterviewd en voorgesteld aan de kunstenaars, die daaruit inspiratie konden opdoen. Er vloeiden tranen, waarop de camera flink inzoomde, want emotie scoort. Vervolgens werd het maakproces gevolgd en getoond, met daaronder hippe muziek. Aan het eind mocht de a.s. dode, vergezeld door haar kinderen, de winnaar aanwijzen. En ze wist met vertoon van veel emotie, inzoomen dus, een keus te maken van de kunstzinnige eindprodukten en die te motiveren. Zij gaat dus straks in uitgekozen ontwerpkist onder de grond. En wij hebben dit allemaal mogen zien en meemaken.

Vervolgens moest de slechtst presterende kunstenaar afvallen voor de volgende ronde. Die keus werd gemaakt door een tweekoppige vak-jury. Het is duidelijk dat de formule van dit programma van diverse kanten gepikt is. Maar ja, wat maakt dat uit, als het maar scoort.

Persoonlijk werd ik er niet goed van. Niet van het feit dat iemand zijn eigen doodskist uitzoekt, dat moet iedere a.s. dode zelf over kunnen beslissen, en dat verdient alleen maar respect. Maar wel vanwege het feit dat er een gesubsidieerde, publieke omroep is die hier een programma in ziet, daar vervolgens een kandidaat voor zoekt (en vindt!), en er dan een wedstrijd van maakt om er een hele serie van te kunnen maken, met het kennelijke doel zoveel mogelijk kijkers te scoren. Ook het veroorzaken van spraakmakendheid hoort daar bij.

Dit is een voorbeeld van onzindelijke nieuwsgierigheid die vervolgens misbruikt wordt om het grote publiek erbij te betrekken. Zelden zag ik zoiets smakeloos en grensoverschrijdend in de volkomen foute zin van het woord. Deze programmamakers willen ten kosten van alles scoren. Wat is de volgende stap? Een wedstrijdje doden afleggen? Of een race naar versgedolven graven? Mijn fantasie schiet vast te kort in het bedenken van onsmakelijkheden. In de jacht op kijkcijfers is blijkbaar alles geoorloofd. Alles van waarde is buitengewoon weerloos.