Paarse Vrijdag

sanneham_ 11 dec 2015

Belachelijk, paars dragen om je solidariteit te tonen met homo’s, biseksuelen, lesbo’s en transgenders. Ik moet wel eerlijk zeggen dat als ik paars in de kast had gehad ik het zeker had aangedaan, maar ik heb geen paars dus kan ik het ook niet aantrekken. Gelukkig weten de mensen om mij heen hoe ik hierover denk.

Steeds vaker merk ik dat de mening die ik heb over de liefde over wil brengen naar anderen. Gister had ik nog een gesprek met een klasgenoot die een jongen niet mocht en er gelijk bij vermelde dat hij homo is. Ik vroeg hem of hij de jongen wel had gemogen als hij hetero was geweest, hij zei dat zijn seksualiteit er niets mee te maken had en juist daarom begreep ik niet echt waarom dan gezegd moest worden dat hij homo is. Maar goed, terug naar Paarse Vrijdag want ik dwaal af.

Paarse Vrijdag is elk jaar op de tweede vrijdag van december. Er is gekozen voor paars omdat paars staat voor moed en karakter. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het een heel mooi idee en er zijn vast mensen die hier kracht uit halen of zich meer geliefd voelen of zich gehoord voelen of wat dan ook. Maar in 2001 heeft Nederland als eerste land ter wereld het homohuwelijk bij wet bekrachtigd. Dit is bijna 15 jaar geleden, 15 jaar!!!! Dus waarom bestaat dit nog? Liefde is toch liefde? Juist nu er in de wereld zoveel haat is moeten we toch vieren dat het in Nederland legaal is om lief te hebben, ongeacht welk geslacht de ander heeft. Paarse Vrijdag zou een feestdag moeten zijn, een dag waarop je kan vieren dat liefde liefde is. Dat je mag houden van welk geslacht dan ook. Ik hoop zo dat er een dag komt dat ‘het steunen van de LHBT-community’ niet meer nodig is, dat het overal legaal is en er geen geweld meer is rondom houden van hetzelfde geslacht. O en even ter verduidelijking, ik vind Paarse Vrijdag een heel mooi idee, ik had alleen zo graag gewild dat het niet nodig was geweest, dat het normaal was, dat je aan niemand uit hoeft te leggen dat je anders bent dan dat de maatschappij van je ‘verwacht’. Dat je thuis kan komen zonder dat je je zorgen hoeft te maken over hoe je ouders reageren en of je beste vriend nog wel je beste vriend wil zijn.

Laten we vandaag beginnen met het accepteren van elkaar zoals we zijn. Zodat iedereen zich vrij kan voelen.