Project (P)iet

Hierbij leest u mijn laatste column. Stop ik er mee? Nee hoor, maar ik waag me aan een column over Zwarte P. en S. en dat staat garant voor doodsbedreigingen. Stem je voor Zwarte P., dan wordt je bedreigd, stem je tegen Zwarte P., dan wordt je bedreigd en stem je blanco, tsja…

Ik vraag me af of ze nou helemaal gek zijn geworden daar in Meppel. Is er wel genoeg ME in Drenthe aanwezig? Zaterdag 14 november vindt ie plaats; ‘dé clash’. De jaarlijkse traditie waarover we tot ongeveer 5 jaar geleden nog nooit gehoord hadden. Ik heb het over niets minder en zeker niets meer dan dé battle tussen het ‘voor en tegen kamp’. Dat wordt weer smullen van schuimbekkende Zwarte P. hooligans die met de meest inhoudsloze argumenten hun ‘goede zaak’ luidkeels op het plaatselijke marktplein staan te oreren. Zin in!

Een eigen mini-onderzoekje op het plaatselijke schoolplein leert mij dat deze prangende kwestie nou niet echt prioriteit heeft bij de vergeten doelgroep; de kinderen. Zij hebben het voornamelijk over Frozen, Frozen en Frozen. Als ik zeg dat Sinterklaas binnenkort weer in ons land is stralen hun oogjes en hebben ze het over zwarte P. alsof dat de normaalste zaak van de wereld is, alsof die er gewoon bij hoort! Ze noemen zijn naam zelfs voluit. In mijn vriendenkring ken ik heuse negers, jawel, echt waar, ik benoem het maar gewoon bij de naam, maar die lachen me uit om deze discussie. Mij bekruipt dan ook het gevoel dat er sprake is van een non-discussie.

Vooruitblikkend naar Project-P Meppel. Bewust de confrontatie tijdens een kinderfeest aangaan getuigt niet van inzicht om draagvlak voor je ideeën te creëren. Welke mening je ook hebt, het maakt mij geen pepernoot uit, maar als je een kinderfeest willens en wetens verstoort, mag je van mij mee in de zak van Sinterklaas. Dus hierbij een oproep aan beide kampen;

Ik ben tegen. Tegen ‘voor’ en tegen ‘tegen’. Blijf thuis, doe het niet.