Introverten behoren niet tot deze maatschappij

Ben jij niet zo’n prater, stil, niet zo’n gangmaker op een feest en trek je je snel terug? Dan ben je een introvert type. Tegenwoordig ‘mag’ je niet introvert zijn, want je moet met de maatschappij mee. Zo moet je enthousiast reageren als je een cadeautje krijgt, vaker de telefoon pakken, meer in gezelschap praten of vertellen.

Waarom moet dat eigenlijk? Moet je dan altijd maar toneel spelen en je anders voor doen dan je bent? Nee, want je gaat uit je comfort zone. Vervolgens doe je te goed je best om extravert te zijn dat je daarna "gebroken" bent. Dit kost te veel energie waardoor je je weer moet opladen.

Introverten hebben hele goede eigenschappen die extraverten niet altijd hebben. Zij zijn vaak uitstekend in staat hoofdzaken te onderscheiden van bijzaken. Zij concentreren zich in gesprekken het liefst op de dingen die belangrijk zijn. Zij beperken zich van nature meer tot het hoofdonderwerp van het gesprek en ze kunnen feilloos de voor- en nadelen van een bepaalde kwestie op een rij zetten. Misschien wat eenzijdig maar vaak ook handig om iedereen op een lijn te krijgen.
Het gebrek aan al te uitbundige sociale vaardigheden wordt tenslotte ook nog eens ruimschoots gecompenseerd door extra toewijding, gerichte specifieke kennis en oog voor details. Kortom een professionele houding.

Laten we daarom iedereen in zijn waarde laten en accepteren hoe iemand is, want niemand is perfect toch?