Het is tijd voor een winterslaap

Sylvia Peters 10 nov 2015

Te weinig slaap is heel gevaarlijk, zeker in de supermarkt. Is je nachtrust net te kort geweest, dan begin je de dag gelijk al verkeerd. Studies hebben namelijk aangetoond dat te weinig slaap zorgt dat je trek hebt in voeding met veel koolhydraten en vetten en dat is natuurlijk niet goed voor je. Dus je moet naar de winkel om gezonde etenswaren in te slaan. Maar pas op! Zes uur of minder slaap verdriedubbelt het risico op een verkeersongeval. Kom je wel heelhuids bij de winkel aan, dan heb je weer nieuwe problemen. Je ziet er niet uit door die paar uur slaap. Mensen zullen vragen of je ziek of ongelukkig bent. Hersenscans hebben aangetoond dat je met te weinig slaap minder kan relativeren en hierdoor ongecontroleerd kan reageren, het is dus beter dat je de mensen uit de weg gaat. Richt je aandacht op de voedingswaren, dat wordt al moeilijk genoeg.

Allereerst ga je natuurlijk naar de groenten en fruit afdeling. Tenslotte is dat gezond. De perssinaasappelen, die kun je overslaan, daar kun je gewoon een fles cola voor in de plaats nemen. Ook het vlees loop je voorbij. Bewerkt vlees, rood vlees, plofkippen, antibioticabommen, het zijn allemaal geen pluspunten voor je voedingspatroon. De zuivelafdeling is ook verboden terrein. Je zou er dik van worden en het zou de kans op borstkanker en hart- en vaatziekten vergroten. Je raakt geïrriteerd, waarschijnlijk mede door het slaaptekort en je geest begint te schreeuwen om iets te eten. Doelloos loop je door de supermarkt en ineens sta je voor de chips en de koekjes. Gelukkig heb je nog wel genoeg slaap gehad om te beseffen dat dit zeker niet gezond is en je beter naar het brood kunt lopen. Een paar verse boterhammen met beleg gaan er altijd in.

Wit brood of bruin? Wit is toch ongezond? Van bruin krijg je toch buikklachten? Zaten er in bruin brood niet die FODMAP’s koolhydraten die slecht zijn voor je buik? Die zitten toch ook in veel soorten groenten en fruit? Krijg je daar dan ook geen buikklachten van? En wat doe je op dat brood? Bewerkte vleeswaren zijn niet gezond en misschien zelfs kankerverwekkend… Kaas? Dat is toch zuivel?
Je gooit je mandje neer vlak voor de voeten van de supermarktmanager. Verward, ren je de supermarkt uit. Het is tijd voor een winterslaap voordat je die beste man boven op zijn gezicht slaat.