Het is tijd voor een Islamitische Luther.

In 1517 spijkerde Maarten Luther 95 stellingen op de deur van de Slotkerk te Wittenberg. Hij was het oneens met vele misstanden in de katholieke kerk en zijn publicatie tegen de handel van aflaten werd het symbolische begin van de reformatie. Calvijn volgde hem met een nog strengere reformatie. Nu, 500 jaar later, is het protestantse geloof haast niet meer protestants te noemen als een van de drie grootste geloofsovertuigingen in Nederland.

Waar de Bijbel 500 jaar geleden anders geïnterpreteerd begon te worden en vanuit deze interpretatie een afscheiding ontstond, bevat de Koran tot vandaag nog veel letterlijk haatzaaiende teksten. Andersgelovenden moeten worden gestenigd, op vreemdgaan staat de doodstraf en homoseksuelen moeten worden gedood. Toch wordt dit boek door miljoenen moslims als woord van Allah gezien, en het wordt tijd dat moslims die niet achter deze absurditeiten staan, hier afstand van doen.

Na de aanslagen in Parijs ontstaat er wederom een discussie over welke positie moslims innemen. Zijn zij tégen de IS, hangen zij hun ideeën aan of zijn zij het oneens met de Koran? Een afscheiding van de Islam zoals wij dit nu kennen zou dit hele probleem wegvagen. Het klinkt wellicht wat hard, maar wie dan nog de Islam aanhangt, is het er mee eens dat homoseksuelen gedood moeten worden en dat andersgelovenden gestenigd moeten worden. Zij die hier niet achter staan, hangen immers de ‘protestantse Islam’ aan. Hiermee wordt voorgoed de vraag of moslims de gruweldaden van de IS aanhangen, verbannen.

Het wordt tijd dat een Islamitische Luther opstaat.