Enger dan een vampier met Halloween

Afgelopen zaterdag zat ik in de trein op weg naar huis na een gezellige avond bij mijn zus en zwager. Bij elk perron stapte steeds meer verklede mensen in die op weg waren naar feestjes in Rotterdam en omstreken. Blijkbaar gold er een algehele dresscode want iedereen liep met een heksenhoed, een opblaas drietand of een half geschminkt doodskophoofd. Dat kan maar één ding betekenen het is 31 oktober: Halloween. Een feest dat de laatste jaren sterk aan populariteit heeft gewonnen in Nederland. Ik was erg verbaasd, want ik verwachtte rond Halloween een waar slagveld. Maar waar waren de massaal gelikte Facebookpagina’s? Waar waren de betogingen? Waarom zaten de laatste dagen voor dit feest bij Pauw, RTL Late Night en De Wereld Draait Door geen voor- en tegenstanders elkaar verbaal met de grond gelijk te maken? Nergens kon ik iets vinden over ruzies of ongeregeldheden en dat verbaasde mij enigszins. Ik zou verwachten dat de mensen in ons land die zo begaan zijn met onze Nederlandse tradities walgen van dat verschrikkelijk Halloween.

De afgelopen maanden zijn er twee zaken waar in Nederland veel reuring om is, de Zwarte Pieten discussie en de vluchtelingenstroom naar Nederland. Een veel gehoord argument bij de voorstanders van Zwarte Piet is “blijf van deze traditie af”. Met hand en tand wordt gepleit om dit geschminkte figuur te behouden in de huidige vorm, omdat “we het nou eenmaal al jaren op deze manier doen”. Daarnaast creëert de vluchtelingenstroom naar ons land veel woede en angst bij sommige mensen. “De grenzen moeten dicht, ons land gaat kapot door deze invloeden!” heb ik al voorbij zien komen op diverse spandoeken tijdens betogingen rond informatieavonden van een AZC.

Deze mensen zijn zo bang voor andere invloeden en willen alles behouden zoals het nu is. Dan is Halloween toch het ideale feest om aan te pakken? Dit feest komt uit het grote boze buitenland en past totaal niet in onze bestaande tradities. Hup, met hooivorken en fakkels de barricaden op en demonstreren tegen deze walgelijke invloeden in ons land zou je zeggen. Maar blijkbaar gaat de vlieger hier niet voor op.

Hoe mooi zou het zijn als alle veranderingen net zo geruisloos verliepen als de populariteitsstijging van Halloween in Nederland. Maar ik ben bang dat de tegenstellingen alleen maar meer gaan toenemen. Dat vind ik misschien nog wel enger dan de zoveelste vampier die op het station voorbij loopt.