Een potje snelweg

stefandonker 6 nov 2015

Het dagelijks leven is een groot spel. Van het kiezen van de snelste kassa in de supermarkt tot je zo positioneren op het treinperron dat je op rang 1 in de trein zit. Ik rij dagelijks in mijn Franse wagentje op de ‘landingsbaan’ tussen Amsterdam Holendrecht en Utrecht, ook wel A2 genaamd. Hier zie je een schitterend spel, namelijk: ‘Hoe kom IK zo snel mogelijk thuis?’
Het spel kent slechts één doel, wees eerder thuis dan je medeweggebruikers. Het draait tenslotte om jou alleen. Onderdeel 1 begint eenvoudig en ontstaat bij langzaam rijdend verkeer. De kunst is om zeer regelmatig van rijbaan te wisselen en juist daar te rijden waar de doorstroming het snelst is. Dit vergt continue horizonfocus om het verkeer te kunnen ‘lezen’. Passeer anderen zowel links- als rechtsom en je zult als skilegende Alberto Tomba menig automobilist voorbij slalommen.

Onderdeel 2 is een klassieker, beter bekend als ‘de gebroken rits’. Postbus 51 maakte er ooit nog een reclame over. Dit onderdeel is gericht op het reactievermogen. De situatie doet zich vooral voor bij wegversmallingen en opritten. Rits niet op tijd, maar haal zoveel mogelijk ‘tegenstanders’ in en voeg zo laat mogelijk in. Beslis in een split-second of je veilig invoegt of toch die extra meters pakt. Maar pas op! Het kan ook een dodemansrit worden. Ben je te laat met invoegen, dan moet je vol in de ankers en begin je weer van vooraf aan. Dat zou zonde zijn..

Onderdeel 3 is technisch gezien eenvoudig, maar sociaal gezien een loodzware proef. Het vraagt om gewetenloosheid. Deze manoeuvre kun je perfect uitvoeren wanneer het verkeer muurvast staat. In plaats van dat je structureel links rijdt, kies je plotseling de rechter baan. Het benzinestation nadert.. Het toneelspel begint! Neem de afslag en doe alsof je gaat tanken of een broodje bal gaat halen. Zoals verwacht zit er een addertje onder het gras. Bij de pomp aangekomen besluit je plotseling niet uit te stappen maar door te rijden en de snelweg weer op te gaan. Deze actie kost je je snelwegreputatie, maar levert zeker 400 meter pure winst op! Goed bezig. Vergeet trouwens niet dat je ‘de gebroken rits’ nogmaals kunt uitvoeren tijdens het invoegen op de snel weg.

Wanneer je alle onderdelen voltooid hebben kun je stellen dat je gewonnen hebt. Morgen weer een potje snelweg tegen je snelwegbroeders? Tot dan!