Een moorkop

Je kunt van zo ongeveer van alles vinden wat je vindt. Dat doe ik ook. Vandaar zo ongeveer dagelijks mijn stukjes tekst. Soms in korte zinnen, vaak zacht, liefdevol, soms snoeihard. Zo gaat dat met emoties. Die hebben een uitweg nodig om niet opgekropt te raken. Soms een tijdje ingehouden, zo gaat dat. Mensen verschillen, smaken verschillen. Zo hield ik vroeger van negerzoenen. Niet vanwege de kleur, het ging me om de smaak. En ze waren groot, die negerzoenen. Dat waren ze, want nu schijnen ze niet meer te mogen bestaan. Omdat ze bruin zijn. Om de zoenen gaat het niet. Die blijven namelijk lekker. Het gaat behalve om neger. Niet om de neger. Tenminste, dat is mijn beleving. De mens bestaat niet, behalve universeel, dat geldt dus logisch gezien ook voor de neger.
Sla er een willekeurig woordenboek op na en je komt het woord neger tegen. Met een uitleg. Dat is een verklaring. Bij neger staat het volgende te lezen: “iemand van het zwarte mensenras”. Zo is het en anders niet. Nou is zwart wel wat algemeen en overdreven, het gaat vooral om bruin. Dat verschil kun je met goed fatsoen niet negeren. Dat in de betekenis van doen alsof iets of iemand niet bestaat. Niet willen kennen, eigenlijk. Of niet willen toegeven wat er is.
Met een andere klemtoon kun je ook spreken van negeren. Dat is hard de baas over iemand spelen, als een slaaf behandelen. Ook dat staat er letterlijk. Vandaar de meer recente benaming van loonslaven. In het verlengde van de slavendrijvers van ooit zijn er nu dus loonslavendrijvers. Die vaak witte overhemden dragen onder donkere colberts. Dat is een ander tenue dan, als voorbeeld, het hesje dat veel werkers op en rond Schiphol dragen. Daar was ik er één van. Een ander is een donkerbruine man, met generatiewortels uit Suriname, allergisch voor het begrip neger. In Suriname wordt onder meer Negerengels gesproken. Met hoofdletter komt dat goed door de spellingcontrole. Neger is dus goed. Suriname, alweer als voorbeeld, is een negerstaat. Dat dan wel met kleine letter. Dat is een staat die in meerderheid door negers bewoond wordt. Zoals Nederland in meerderheid door blanken bewoond wordt. Met daarbij veel mensen van allerlei rassen en culturen. Fijn, wat mij betreft.
Met Sinterklaas in aantocht, een feest voor kinderen zonder discriminele gedachten, valt me op wat een negerzoen eigenlijk is en betekent. Tenminste, hoe mijn Nederlands woordenboek het noemt. Een moorkop.