Karel

Ik heb last van een beest. Niet zomaar een beest, een van de meest vervelende beesten die je maar kan bedenken. Hij komt meestal in de vorm van de meest gekke dingen. Dingen die op het eerste gezicht helemaal niet zo slecht lijken. Waar je ergens best een goed gevoel van krijgt. Het wringt zich in je hersenen en al snel heeft het zijn doel bereikt. Sta je ineens mee te zingen met Whitney Houston terwijl je lekker je kamer aan het opruimen bent. Besluit je eens een keer uitgebreid te koken, of eens een keer de stofzuiger door de kamer te halen. Worden je huisgenoten blij van, heb je dat ook weer eens gedaan. Of je bedenkt je ineens dat je nog even langs moest gaan bij je oma. Vul zelf maar in. Wordt het beest alleen maar blij van. Laten we het beest voor het gemak maar even Karel noemen.

Karel komt altijd op de tijden dat het hem het beste uitkomt. Zonder enige aankondiging. Als er net een tentamenweek voor de deur staat bijvoorbeeld. Of een paar dagen voor een belangrijke deadline als je echt nog wel die paar laatste hoofdstukken moet schrijven. Karel heeft altijd van die leuke smoesjes, om dingen goed te praten. Want ja, je kamer had echt een opruimbeurt nodig, toch? Precies.

Misschien is Karel wel een beetje het gevolg van mijn lak aan zelfdiscipline. Want er zijn zoveel dingen te bedenken die leuker zijn dan hetgeen wat ik eigenlijk echt moet doen. Zelfs schoonmaken. Maar toch, als ik er dan eens goed over nadenk kom ik uiteindelijk tot de conclusie dat het eigenlijk wel heel erg belangrijk is wat ik moet doen. Dus dat ik Karel misschien beter even de deur uit kan trappen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Dus dan moet ik ook komen met wat zwaarder geschut. Ik heb zelfdiscipline nodig. (jeweetwel, datgene waar ik niet zo goed in ben). Gelukkig heb ik nog mijn motivatie. Karel is allergisch voor motivatie. Dus rent hij snel weg uit mijn hersenen. Gelukkig maar, er is nog hoop. Dat ik slaag voor mijn toetsen. Dat ik mijn deadlines haal.

Ze noemen Karel ook wel studie ontwijkend gedrag, beter bekend als SOG. Ik ben niet de enige die last heeft van Karel. Je kan Karel tegengaan, maar toch komt hij telkens weer terug. Want studeren is gewoon niet altijd zo leuk.

Stomme Karel.