COMMISSIE STIEKEM

Fons Nijpels 13 nov 2015

Er is ‘gelekt’ uit de ‘Commissie Stiekem’ van de 2e Kamer, waar fractieleiders op de hoogte worden gehouden van de geheimen van de inlichtingendiensten door de minister van Binnenlandse Zaken. Minister Plasterk dus.
Maar wie o wie heeft er nu toch gelekt? Dat moet onderzoek nog nader uitwijzen en het is de 2e Kamer die daarover moet beslissen. Er wordt steeds aan een lekkende fractieleider gedacht, maar het kan natuurlijk net zo goed de minister zelf zijn geweest (of een van zijn ambtenaren) die de journalisten van NRC/Handelsblad de informatie hebben toegespeeld.

Tegelijk kondigt Arie Slob, fractieleider van de Christenunie, zijn vertrek aan. En hij heeft al een nieuwe, zeer rustig klinkende nieuwe baan, in de periferie van Overijssel ook. Het zal toch niet zo zijn dat deze manhaftige Christenbroeder, de gezochte ‘lekker’ is? Ik wil hem niet beschuldigen, maar vind het wel toevallig. Tegelijk is dat lekken weliswaar niet jofel, maar het kan o zo makkelijk gebeuren. Slechts een paar verkeerde woorden in een jolige bui, en daar gaan de staatsgeheimen. Dat kan iedereen overkomen, want niemand is zo gesloten als een pot. Dus als de ‘lekker’ gevonden wordt, zal ik hem niet snel euvel duiden, tenzij er opzet achter zit, een politiek spelletje wordt gespeeld, of geldelijk gewin in het spel is.

Maar goed het Zwarte Pieten gaat nu pas echt beginnen, wel passend, naast die andere onfrisse Pietendiscussie. Ik heb zo’n gevoel dat het met de mantel der liefde bedekt gaat worden, de dader niet bekend wordt, en het stormpje hierover in een glas water eindigt.

En wat is er nu eigenlijk mis met het feit dat we nu weten dat allerlei telefoongegevens gedeeld worden met de geheime dienst van de Verenigde Staten? Wat eerst ontkend werd. Ik denk dat de ‘lekker’ ons een dienst heeft bewezen. Die verdient dus best een leuke nieuwe rustige baan, in een mooie omgeving!