Beste Beatrice de Graaf

Fluisteraar 24 nov 2015

Beste Beatrice de Graaf,

Bedankt voor jouw uitleg en nuchtere analyse van het geweld dat zo wreed om zich heen slaat. Terreur domineert het nieuws, terwijl er iets anders aan de hand is. De oorlog in Syrië, die we hebben verwaarloosd, slaat nu ook in Europa wreed om zich heen . Maar de natuur, die we verwaarlozen, slaat nog veel wreder om zich heen. Dat neemt niet weg dat we die verwaarloosde oorlog eerst zullen moeten stoppen. Parijs zal eerst weer veilig moeten worden, voordat we daar serieuze afspraken kunnen maken over het klimaat.

Wat je zegt is zo waar! Wie geweld met geweld beantwoord krijgt meer geweld terug. Het bombarderen van Raqqa zal uiteindelijk alleen maar meer gewelddadige groeperingen oogsten. Maar met deze open brief wil ik je vragen om deze discussie een communicatieniveau hoger te tillen.

Je weet ongetwijfeld dat er zes communicatieniveaus zijn. Ze gaan van omgeving naar gedrag, vaardigheden, overtuigingen en van identiteit naar zingeving. Van laag tot hoog weten we dat een probleem nooit wordt opgelost op het niveau waar het is ontstaan. En omdat geweld gedrag is, zijn er genoeg hogere communicatie vormen om mee te antwoorden. Effectiever methoden zat om de terreur de mond te snoeren.

Een vader legde het zijn zoon uit. Natuurlijk, zij hebben kalashnikov’s en haat, maar wij hebben bloemen en liefde. En de lichtjes zijn om de slachtoffers te gedenken. In moreel opzicht zijn we superieur. Dat voelt iedereen. Sommige Moslims zijn alleen zo onzeker over hun God, dat ze denken dat die het niet alleen af kan. Zij denken wraak te moeten nemen op anders denkenden. Terwijl we juist vrij zijn om hem te erkennen, of niet. Als die God ons wil dwingen om ook zo te denken, lukt hem dat prima. Daar heeft hij geen terroristen voor nodig.

Wil jij mijn hoop in deze bange dagen zijn? Naar jou wordt wel geluisterd. Alsjeblieft. Al is het alleen voor onze kinderen. Want terreur is niet onze grootste bedreiging. Liefde is sterker dan haat. Met de RAF, de IRA en de Farc zal ISIS straks alleen nog in de geschiedenisboeken te vinden zijn. Maar met de terreur van onze CO2 uitstoot zal dat niet het geval zijn. Terwijl deze verbolgen fanatici ons daar van afleiden met hun (pre)historische retoriek. De aarde heeft in de ijstijd voor hetere vuren gestaan en zal die CO2 uitstoot, wel overleven. Maar hoe zit het met jou en met mij en met onze kinderen?