ABN AMRO naar de beurs

Fluisteraar 20 nov 2015

Op 20 november gaat ABN AMRO weer naar de beurs. De Telegraaf meldt dat de beursgang van ABN AMRO de Nederlandse Staat volgens analisten in totaal zo’n € 15 miljard zal opleveren. Terwijl we er in 2008 zo’n € 16,8 miljard voor hebben betaald. Dat betekent dat we als belastingbetalers zo’n € 1,8 miljard verliezen door de bank nu naar de beurs te brengen. Met de huidige 16,8 miljoen inwoners is dat een dikke € 100,= per persoon. Nu weet u hoeveel de uitbundige lach van meneer Zalm kost.

Met dat geld houden we het bancaire systeem, dat in 2008 zo hard onderuit is gegaan, in stand. Er zijn een aantal controle mechanismen ingesteld, maar de meeste analisten zijn het erover eens dat een eigen vermogen van 3,5% van het uitgeleende kapitaal te mager is voor een systeembank, om eventuele klappen in de toekomst op te vangen. Om nog maar niet te spreken van de duistere constructies van leningen die ze Credit Default Obligations noemen. De betekenis van de gisteren uitgereikte NS publieksprijs aan Joris Luyendijk met zijn boek ‘Dit kan niet waar zijn’, krijgt een nieuwe betekenis.

Niet zozeer vanwege het verlies. Die € 100,= kunnen we wel lappen en als de beursgang goed gaat, kan het nog wat meer opleveren. Maar straks gaan de remmen weer los en kan er weer gegraaid worden. Zo financieren we direct de megalomane bonussen die nu nog even in de ijskast staan, omdat ze politiek niet goed uitkwamen. Daar horen we straks niets meer over en je mag een keer raden wie dat mag betalen.

Helaas is er niets veranderd. Men praat over de klant voorop stellen en over mentaliteit, maar er zit nog steeds hetzelfde management. En dezelfde specialisten die bij hoog en laag beweren onmisbaar te zijn, omdat hun werk zo complex is, dat ze zelf niet kunnen uitleggen wat ze doen. Joris Luyendijk kan dat wel en dat waarderen we. Hij doneert de NS publieksprijs aan de stichting ‘Follow the money’ en vertrouwt erop dat zij goed werk doen en kunnen bijdragen om het verschil te maken.

Moeten we onze hoop dan maar vestigen op die stichting. Misschien. Maar als er iets kan veranderen dan zijn wij dat. Want een bank is een bedrijf dat winst wil maken zoals ieder bedrijf. En ze maken winst op onze leningen. Door eerst te sparen en dan te kopen, kunnen wij dat verschil maken. En door alleen te tekenen wanneer je het contract echt begrijpt.