Succesvol solliciteren (maar niet heus)

Han Maas 19 okt 2015

Je zit tegenover een hrm’er – wat wil hij horen? Ik denk dat dat het beste is om je af te vragen.
Natuurlijk, je past je aan; je praat niet met hem of haar alsof het een vriend of vriendin is. Je straalt enthousiasme uit als je dat in je mars hebt. Je zit rechtop waarbij je aan je lichaamstaal denkt.
Maar vergeet alle moderne theorieën die juist geschoeid zijn op theorie en moderne ideeën dat jij het lot van jezelf in dezen in handen hebt.

‘Waarom denk je dat jij de geschikte persoon bent voor de functie?’
Wat moet je daar nou op antwoorden… Moet je zeggen: ‘Een betere is er niet?’ Niet erg bescheiden… maar wat dan? ‘Ik ben eigenlijk wel goed hoor,’ is weer te bescheiden – wat wil je horen?
Alle gevolgde cursussen ‘succesvol solliciteren’ kan je meteen in de prullenbak gooien. De suggestie wordt gewekt dat je door theorie – door een bureau onderwezen – meer kans maakt. Dit bureau wordt gevuld met afgeschreven werknemers die een gat in de markt hebben ontdekt en met succes een ‘bureau’ hebben opgericht. Ze kopiëren moderne kretologie en verdienen over jouw rug een riant inkomen. Voeg daarbij een folder lachende gezichten van oudere werknemers die ‘dankzij de cursus een baan hebben gevonden’ en er is een succesformule.
Is dat erg? Zolang jij er beter van wordt niet. Maar dat is niet geval. Werkgevers zijn niet achterlijk en weten precies wat er onderwezen wordt en haken daarop in. Zo is het cirkeltje rond. Het is de moderne wekgevers-potentiele werknemers mallemolen.

Wat moet je dan doen? Vooral juist dingen niet doen: praat niet over ‘een nieuwe uitdaging’ want dat is het nou juist niet! Je bent ontslagen, of misschien boventallig verklaard wat beslist niet uitdagend is; jij zit met de problemen. Niemand anders.
En onherroepelijk zal de vraag gesteld worden: ‘Waarom ben juist jij ontslagen?’ Waarmee schofterig wordt bedoeld ‘dat jij wellicht niet goed functioneerde’. Alles staat bovendien in je cv en de bijbehorende brief die je erbij hebt ingesloten.
Blijf vooral bij jezelf en durf te zeggen dat je op bepaalde vragen – waarvan net een voorbeeld – geen antwoord wilt geven vanwege irrelevantie of wat dan ook. Het belangrijkste: blijf bij jezelf want geen enkele baan of hrm’er is het waard jezelf te verloochen noch te laten beledigen.
Nieuwe baan of niet: het ligt niet jou! Ze willen je of niet…