Samen spelen

Elinevw 19 okt 2015 / 06:58 uur

Het is een woensdagmiddag en ik zit op de basisschool. ’s Morgens tijdens de rekenles spreken we af dat we ’s middags samen gaan spelen. Ik woon mijn hele leven al in dit kleine boerendorpje, zij nog maar een half jaartje. Waar zij vandaan komt weet ik niet precies, ik weet alleen dat ze asielzoeker is en dat haar gezin in ons dorp een huis heeft gekregen.
Nadat we een goede koprol over het rek hebben gemaakt, gaan we lopend naar haar huis. Ik heb een fiets, maar zij niet.

Ik kan me niet herinneren of we daar ook lunch aten. Ik weet alleen nog dat de geur die er hing totaal anders was dan wat we normaal roken, hier op het platteland. Het huis was zo goed als leeg. Er stonden wel wat meubelen, maar de muren waren kaal. De kamer van Rana bevatte niet meer dan een bed en een gammele houten kast. Tenminste, dat is hoe ik het nu nog voor me zie.
Ik vroeg haar of we konden kleuren, maar ze had geen tekenspullen. Ik stelde voor ziekenhuisje te spelen met de poppen, maar ze had alleen een oude teddybeer. En verkleedkleren had ze ook al niet.
Ik snapte er niets van. Hoe kon iemand leven met zo weinig spullen? We konden niet eens buiten touwtje springen. Of op de fiets naar de speeltuin verderop.
Buiten zag ik twee vriendinnetjes op de stoep spelen met stoepkrijt. Ik heb gezegd dat ik weg moest. Zodat ik weg kon uit de lege kamer en buiten met hen kon spelen. Daar schaam ik me nog steeds voor.

Ondertussen ben ik 21 en lees ik dagelijks over vluchtelingen. Zij hebben praktisch niets, ik een overvolle boekenkast. Zij worden de gelukszoekers genoemd. Alsof dat iets heel naars is, naar geluk zoeken. Alsof we dat niet eigenlijk allemaal willen. Gewoon, een fijne plek vinden die thuis en veilig is. Een beetje dingen doen waar we blij van worden. Iemand zei ooit tegen mij dat er geen problemen meer zouden zijn als we allemaal wat meer empathie hadden. Ik moest een beetje lachen toen ik dat hoorde. Wat een hippie-wijsheid. Maar ik moet zeggen, dat ik er ondertussen best wel in geloof. Want ja, die hippies hadden het volgens mij ook allemaal best leuk.

Reageer op artikel:
Samen spelen
Sluiten