Op zoek naar geluk

Tijs van Ruth 13 okt 2015 / 08:05 uur

Ik verbaas me al sinds de discussie over de vluchtelingencrisis over het gebruik van het woord “gelukszoekers”. Meestal in combinatie met “stelletje”. Hierdoor krijgt een prachtig positief woord een negatieve bijsmaak.
“Stelletje” zou je eerder gebruiken in combinatie met “onbenullen” of “nietsnutten”. Beetje ouderwets misschien, maar dat past wel bij het soort mensen die te pas en onpas over “stelletje gelukszoekers” praat. Maar laten we positief blijven, en dat is juist ook wat een gelukszoeker is: positief. Want, zeg nou zelf, wie is er niet op zoek naar geluk? Geluk in de liefde, een gelukkig leven zonder zorgen en met fijne vrienden. Wij Nederlanders wagen ook graag een gokje in de staatsloterij, lotto of postcodeloterij, in de hoop geld te winnen. En daar draait het natuurlijk om: geld.
Een deel van ons Nederlanders is bang dat asielzoekers hier met een valse reden naartoe komen, niet omdat ze zielig zijn en gevlucht zijn uit een oorlogsgebied, maar om het geld. Stel je voor dat iemand komt profiteren van ons geld. Iemand die het in zijn hoofd haalt om huis en haard te verlaten, duizenden kilometers te reizen louter om te profiteren van ons geld. Nee, dat zijn een stelletje gelukszoekers en zouden dus ook niet welkom zijn. Geluk zoeken in een ander land, dat deden veel Nederlanders ook na de Tweede Wereldoorlog. Zij vertrokken naar Canada, de VS, Australië of Zuid-Afrika. Op zoek naar geluk. Godzijdank zijn onze landgenoten daar toen anders ontvangen als de huidige asielzoekers in Europa. Hoe zou het zijn geweest als de grenzen van Canada gesloten werden. Maar dat is een andere tijd en een ander verhaal. Maar, waarom kunnen we niet omdenken en dat ook een stelletje gelukszoekers noemen? Nee dat doen we niet want dat zijn westerlingen die naar een westers land vertrekken en dat mag. Dat vinden wij dat dat mag. Natuurlijk mag iedereen ergens wat van vinden, dat zit in onze nationale aard. Maar mogen wij bepalen of het slecht is wie en waarom waar geluk zoekt. Is het aan ons stervelingen weggelegd om daar überhaupt over te kunnen oordelen? Ja, als het om ons zuinig gespaarde geld gaat vinden wij Nederlanders van wel.
Geld verdien je op een eerlijke manier door hard te werken. Of door de staatsloterij te winnen, of de lotto, of de postcode loterij, of de buurtbingo, of het casino. Stelletje gelukszoekers.

Reageer op artikel:
Op zoek naar geluk
Sluiten