Minimaliseren

NienkeTV 12 okt 2015 / 10:05 uur

22 jaar jong, maar toch voel ik me stiekem al een beetje ouderwets als ik aan mijn basisschooltijd denk. De tijd waar we nog geen smartphone of laptop hadden.

In de pauzes op het schoolplein speelden we nog met flippo’s die je gratis bij Smith’s chips kreeg. Ruilden we met Pokémon kaarten om de glimmende en beste te bemachtigen. Deden we potjes knikkeren en hadden we in onze knikkerzak: pietjes, loodjes, kattenogen, bommels, (overgroot) opa’s en oma’s. We waren nog niet met mobieltjes bezig, onze eerste kregen we pas in groep 8: een Nokia koelkast met (uitschuifbare) antenne.

In deze pauzes spraken we af wie bij wie ging spelen op de woensdagmiddag. Later werd dit met de ouders overlegt. Na schooltijd waren we nog altijd op het schoolplein te vinden of bij een speeltuintje in de buurt. Daar werd net zo leuk verder gespeeld. Touwtje gesprongen, verstoppertje gedaan of we speelden landverovertje. We deden geen Whatsappje uit met een selfie erbij, we gingen altijd op de bonnefooi.

We hadden wel computers op school. Ik weet niet hoe ik het geleerd heb, maar op een of andere manier kon je gewoon computeren. Dat ging altijd makkelijker dan leren lezen. Dat ging gewoon vanzelf. Met ‘kiezen’ wou altijd iedereen achter de computer: spelletjes spelen op internet www.speeleiland.nl of van een CD-rom zoals Zoo Tycoon of RollerCoaster Tycoon. We hadden toen geen App Store vol spellen op onze mobiel. Alleen Snake.

Toen wij onze eerste computer in huis kregen was ik ongeveer 7 jaar. De monitor was een kubus met een beetje bollig scherm. Met daarnaast een blok van een processor. En niet te vergeten de muis met een staartje. Die was nog niet draadloos toen die tijd. Wij hadden het besturingssysteem van Microsoft Windows 1995. Als iemand vroeg wat een pixel was, kon je dat nog op het scherm aanwijzen.

Mijn broertje en ik kregen de smaak te pakken en de buitenspeeltijd veranderde langzaam in computert-tijd. Samen met mijn broertje speelde ik 101 dalmatiërs uit. Ik bestuurde de hond met de pijltjes toetsen en hij deed de acties met de cijfers 1 t/m 3. jeugdsentiment!

Toen klikten we nog op minimaliseren om later verder te kunnen gaan, nu is de hele computer geminimaliseerd, om altijd verder te kunnen gaan. Ik mis de tijd dat IK nog onmisbaar was in plaats van de computer en mobiel.

Reageer op artikel:
Minimaliseren
Sluiten