Ik ben verliefd. Op Jeroen Krabbé.

babettevanlent 7 okt 2015 / 18:10 uur

Ik ben verliefd. Al een paar weken. Verliefd op Jeroen Krabbé. Nooit eerder interesseerde ik me in kunst, maar wat doet ‘ie ’t enthousiast en liefdevol. Vooral dat laatste. Zijn liefde voor Van Gogh werkt aanstekelijk: ook op mij. De passie en oprechte emotie van Krabbé maken me nieuwsgierig naar het leven van Vincent. Krabbé gaat in zijn zoektocht naar Van Gogh onder andere op bezoek bij de nazaten van De Aardappeleters in Cafetaria ‘De Aardappeleters’ in Nuenen. Nu al eentje voor op mijn bucketlist. In de meest prachtige, knalrode Volvo vervolgt Krabbé zijn zoektocht en bezoekt ook het oude huis van Vincent in Nuenen; waar de eigenaresse van het huis klaagt over de vele ‘Van Gogh-toeristen’, maar ondertussen stiekem toch best trotst lijkt.

Krabbé bezoekt ook Parijs, waar hij naar binnen mag in het appartement waar Vincent woonde met zijn broer Theo. Krabbé heeft me nu al zover dat ik bijna moet huilen bij het zien van het uitzicht van het appartement. Vincent zijn leven krijgt weer kleur in Parijs. Dit is duidelijk te zien aan zijn schilderijen uit die tijd. Mijn hart breekt wanneer Krabbé de theorie achter kleur uitlegt in een brei-winkeltje in Parijs door middel van bolletjes wol, precies zoals Vincent dat vroeger deed. Vincent combineerde de verschillende kleuren wol om te kijken of de kleuren bij elkaar paste. Dit was namelijk veel goedkoper dan het gebruiken van verf. Het is dan ook geweldig om te zien hoe Krabbé begint te stralen wanneer hij het over de bolletjes wol en Van Gogh heeft. Schattiger dan dit gaat het nooit meer worden. Althans, misschien wel! Ik hoopte het zo. En ja hoor. Krabbé blijkt ook nog eens een prachtexemplaar van een zoon te hebben, die precies zijn enthousiasme en emotie bezit. Een paar dagen geleden zat zoon Jasper aan de DWDD-tafel bij Matthijs van Nieuwkerk om te vertellen over zelfportretten. Zelf maakte hij er 250. Fijn zo’n zoon als meesterwerkje. Maar, het grootste meesterwerk blijft van vader Krabbé met zijn programma waarin hij Van Gogh weer tot leven brengt. Dat zijn passie voor Van Gogh oprecht is, blijkt uit een aflevering waar Krabbé volschiet bij het zien van de steengroeven waar Vincent veel tijd doorbracht en veel schilderde. Het is stil. Deze man heeft mijn hart veroverd en mij aangestoken met zijn passie voor schilderkunst en leert mij hoe te kijken naar kunst. De volgende keer dat ik naar een museum ga neem ik Krabbé in mijn tas mee. "Kijken doe je met je ogen, zien doe je met je ziel", aldus Krabbé.

Reageer op artikel:
Ik ben verliefd. Op Jeroen Krabbé.
Sluiten