Dromen in de 21e eeuw

Bastiaan Spronck 5 okt 2015 / 13:35 uur

In de 15e en 16e eeuw droomde men van het onontdekte achter de horizon. Ontdekkingsreizigers zoals: Christoffel Columbus, Henry Hudson en Willem Barentsz jaagden hun dromen na en vaarden naar het onbekende. Vliegen als een vogel was ook een vurige wens van mensen, Leonardo da Vinci probeerde al een vliegmachine te maken. Maar het waren de gebroeders Wright aan het begin van de 20e eeuw die het eerste gemotoriseerde vliegtuig bouwden. Na de zeeën en de lucht bedwongen te hebben, droomde men van de sterren aan de hemel. Nadat de Sovjet Unie de eerste satelliet in de ruimte had gebracht, begon de echte ‘Space Race’ met de Verenigde Staten. President John F. Kennedy wilde koste wat kost als eerste mensen op de maan zetten, dat lukte uiteindelijk op 20 juli 1969.

Zoals de geschiedenis ons leert, weet de mensheid zijn grenzen continu te verleggen om zijn dromen te realiseren. Waar men eeuwen geleden droomde van het onbekende honderden kilometers verderop, proberen we nu planeten te ontdekken lichtjaren verderop. Maar dromen we nog wel zoveel als vroeger? Als je in de stad, trein of op het werk om je heen kijkt, zie je de meeste mensen maar een paar centimeter ver kijken met een gloed op hun gezicht. Ze kijken naar hun smartphone en ‘swipen’ wat af en aan. Waar zijn de mensen die nog onbezorgd uit het raam durven te kijken en in alle rust kunnen wegdromen? Het lijkt wel of dagdromen is vervangen door dagstaren. Toch denk ik dat we nog steeds dromen, alleen, nu kan je een droom eenvoudig weg ‘swipen’. Bijvoorbeeld een stukje over twee mensen die bloggen over hun geweldige wereldreis ‘swipe’, een man die het ambacht van houtbewerking naar een nieuw niveau tilt ‘swipe’ of een vrouw die online les geeft om je innerlijke Yin en Yang te vinden ‘swipe’. Na zo’n ‘swipe’ vergeet men echter snel hun kortstondige droom en gaat weer verder in de waan van de dag.

Maar gelukkig ‘swiped’ niet iedereen zijn of haar droom weg. Neem de topsporters die dromen over een gouden medaille en er alles aan doen om die droom te realiseren, studenten die dromen van hun ideale opleiding of de wetenschappers die dromen om de eerste mensen op Mars te zetten. Dit laat zien dat we het dromen zelf en het najagen daarvan nog niet zijn verleerd! Dus ‘swipe’ je dromen niet weg, maar jaag ze na!

Reageer op artikel:
Dromen in de 21e eeuw
Sluiten