De indoctrinatie van de geest, een ziekte?

P.B.Panday 16 okt 2015

Verleiding en misleiding zijn twee begrippen die zo met elkaar zijn verweven dat het niet altijd mogelijk is ze separaat te zien. Verleiding is een kortstondige beïnvloeding van het denkvermogen. Misleiding is als de verleiding de negatieve kant opgaat, bekeken vanuit de persoon die verleid wordt. Indoctrinatie is een “blijvende” beïnvloeding van het denkvermogen.
Een eigenschap in ons is dat wij graag verleid willen worden, niet misleid. Toch is het niet het een of het ander. Je laat je verleiden omdat je er een voordeel voor jezelf in ziet. De verleider is uiteraard uit op zijn voordeel. Misleiding kan iedereen overkomen. Het is belangrijk dat je inziet dat je beduveld wordt. Klagen is goed, beter is als je dat ziet als een les.
Gevaarlijk wordt het als je niet inziet dat je verleid bent, in de zin van misleid. Je blijft er dan ook aan toegeven. In dat geval is je geest geïndoctrineerd. Dat wil zeggen dat je geest geleidelijk aan zodanig is bewerkt dat je gelooft in die verleiding. Daar is heel moeilijk van af te komen. Wat is er gebeurd? De emotie heeft namelijk de overhand op de zwakke ratio. Mensen die geïndoctrineerd zijn vormen vaak de zwakke onderkant van de maatschappij.
Uiteraard zitten de verleiders in hetzelfde schuitje, maar dan vanuit een ander uitgangspunt. Die sterke geesten zullen heel overtuigend zijn naar de zwakke geesten waarom zij in hetzelfde schuitje zitten, echter niet vanuit een eerlijke houding, maar vanuit hun misleidende principe. Intussen zijn de “onschuldige” gelovigen dermate in de ban van de “eerlijkheid en oprechtheid” van deze mensen, dat ze weigeren naar anderen te luisteren, laat staan naar zichzelf. Ze voelen zich gehoord, gekend, gewaardeerd en bovenal opgenomen in de groep. Enerzijds dus het gevoel van veiligheid en het eigen belang, anderzijds de vrees voor het onbekende en de harde werkelijkheid van het leven. Het is dan ook begrijpelijk dat het heel moeilijk is voor deze categorie mensen om een omslag te maken in hun denken en doen.
Indoctrinatie van de geest is als een sluipende ziekte, net als suikerziekte. Het nestelt zich heel langzaam in jou en vreet je van binnenuit. De harde werkelijkheid word je pas dan duidelijk als je niet meer in staat bent te beantwoorden aan de gestelde doelen van zo’n genootschap. Het is zeker moeilijk om verleidingen te weerstaan, maar je hiervan bewust worden is al heel wat. Sterkte.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
De indoctrinatie van de geest, een ziekte?
Sluiten