De goedgeklede bedelaar

Katja Carina 16 okt 2015 / 16:05 uur

In de metro kwam er iemand langs om geld op te halen. Waarschijnlijk een dakloze, alleen zag de man er niet uit als een dakloze. Het was een oude man met redelijk nette kleding zonder rotte vis-geur. Misschien een zwerver met een klein gevoel voor stijl. De goedgeklede dakloze kwam mijn kant op. De mensen die naast mij zaten gaven hem geld. Gewoon een klein beetje. Een paar munten maar. De man was intens blij. Hij gaf de mevrouw een hand, net zoals de man naast haar. “Mooie dame heeft u”, zei de goedgeklede dakloze nog tegen de man. Ik was de volgende in de rij om geld te geven. Met alle kracht in mijn hersenen probeerde ik me te bedenken of ik ergens nog een verstopte munt had, maar ik was enkel met pinpas van huis gegaan.

Trouwens, dat is niet altijd een goed excuus voor een zwerver. Een keer hoorde ik mensen naast mij zeggen dat ze alleen een pinpas bij zich hadden. De zwerver keek ze aan, wees snel een kant op en zei: “Daar. Daar is een pinautomaat waar u even kunt gaan pinnen.” Het ligt misschien aan mij, maar ik vind dit toch vrij onbeschoft voor iemand die geld komt vragen zonder daarvoor iets te doen. Tja, als de zwerver nou even een flikflak had gedaan, dan waren de mensen vast wel even wat gaan pinnen.
Maar goed. Ik heb dus bijna nooit losgeld op zak. Dat heeft een reden: ik ben een paar keer losgeld kwijtgeraakt. Bijvoorbeeld die ene keer toen ik ging eten met de jongen wie later mijn eerste vriendje zou worden. Ik had geld gekregen van mijn moeder om de rekening te kunnen splitten na het eten. Lief van mijn moeder. Maar wat een verrassing, ik bleek mijn geld verloren te zijn. Ik moest hem alsnog voor me laten betalen. Het is daarna wel iets geworden, dus ik had die avond toch iets goed gedaan. Het geld was ik wel echt kwijt (en het vriendje later gelukkig ook weer).

Terug naar de metro. Ik zag dat de zwervende man weer wat geld had gescoord. Hij was dit keer zo blij dat hij de donateur spontaan knuffelde en hem een kus op zijn hoofd gaf. Het ontroerde me. Misschien moet ik voortaan toch maar wat munten op zak nemen voor een enkele goedgeklede bedelaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
De goedgeklede bedelaar
Sluiten