De daad bij het struikelend woord voegen

Ik ben net veertig jaar geworden en heb mijn hele leven een droom gehad: van het stotteren afkomen. Ik schrijf bewust ’gehad’ omdat ik hier de laatste jaren anders over denk. Vaak zijn dingen nu eenmaal hoe ze zijn, er valt niets aan te veranderen. Zo denk ik inmiddels ook over mijn spraakgebrek.

En toch wordt ik nog regelmatig geconfronteerd met herinneringen uit een ver verleden. Over iets triviaals als het houden van een spreekbeurt. Haha, oh die was geweldig. Hij ging – hoe kan het ook anders – over stotteren. En dat was precies wat ik deed. Bij ieder woord! En natuurlijk is daar dat beruchte sollicitatiegesprek. De man in kwestie was verrast, onderbrak me hier en daar en stuurde het gesprek zó dat de conclusie was dat ik ”hier misschien niet zo op mijn plek zou zijn”. Ik was nog een groentje, voelde me gepiepeld maar was daarentegen wel weer een ervaring rijker.

Begrijp me goed, ik probeer hier geen meelijkwekkend verhaal neer te zetten maar het fascinerende is dat ik situaties als hierboven een hele tijd als negatief ervoer. Dromen komen misschien niet altijd uit maar de weg ernaartoe kan al enorm vruchtbaar zijn. Het maakte mij sterker en evenwichtiger, maar bovenal zorgde het voor enorme mensenkennis.

Laten we George VI van het Verenigd Koninkrijk als voorbeeld nemen. Deze verlegen stotteraar moest in 1936 aarzelend de rol van Koning van Engeland accepteren. De wanhopige man nam les na les, stotterde uiteindelijk nog steeds maar had inmiddels wél genoeg kracht en moed verzameld om miljoenen mensen toe te spreken. Zo’n vijf jaar geleden wist bijna niemand hiervan. Totdat in 2010 de film ’The King’s Speech’ acht Oscars won. Een film over een stotterende koning, prachtig geschreven door David Seidler die notabene zelf óók een stotteraar was. En wat te denken van King George’s tijdsgenoot, Winston Churchill? Het is een welbekend geheim dat ook een van ’s werelds bekendste openbare sprekers stotterde. Alleen door zijn beruchte speeches en scherpe uitspraken dagen van tevoren te schrijven, te bestuderen en vervolgens in zijn hoofd te stampen kon hij deze zonder problemen vloeiend uit zijn mond laten rollen.

Wat de geschiedenis ons vandaag de dag kan leren om dromen te verwezenlijken? Hoe lastig je droom ook lijkt, probeer steun te halen uit het feit dat er altijd wel iemand is geweest die in een soortgelijke situatie heeft verkeerd. Volg je reis, ga ervoor en vergeet niet om onderweg de vruchten van je inspanningen te plukken.