CREDITCARDBEDROG?

Fons Nijpels 19 okt 2015

Wij hier in Nederland pinnen ons suf; het is een gemakkelijke betalingswijze en het geld verplaatst zich onmiddellijk digitaal van de ene rekening naar de andere.
Maar er is ook een alternatief: betalen met een creditcard. Het verschil is dat het geld pas aan het eind van de maand wordt uitbetaald, en dat de bank er een stevig percentage van inpikt. In het buitenland wordt deze betaalwijze veel vaker gebruikt.

Het rare is nu dat of je nu betaalt met de pinpas of met de creditcard je doorgaans hetzelfde bedrag afrekent. Dat roept de vraag op: betaal ik niet teveel als ik pin? Want de winkelier krijgt immers aanzienlijk minder en later het geld dan als ik per creditcard betaal.

Er zijn 2 mogelijkheden: de winkelier slikt tandenknarsend een beetje minder winst bij betaling per creditcard, of de kosten voor betaling per creditcard zijn gewoon al ingecalculeerd in de prijs, en dan is de winkelier heel blij als u met pin betaalt. Ik vermoed dit laatste. Dat betekent dus dat we met zijn allen veel te veel betalen als we pinnen. En dan gaat het niet om peanuts, maar om miljarden!

Ik veronderstel dus dat de consument hier grootselijk voor het lapje wordt gehouden, en bij elke pinbetaling een bedrag wordt ontfutseld dat de winkelier in zijn zak steekt, zonder er iets voor te doen.

Zelf praktiseer ik tegenwoordig regelmatig de volgende strategie: als ik iets van enige omvang moet betalen vraag ik of ik dat per creditcard kan doen. Doorgaans is het antwoord dan: "Ja, graag". Vervolgens zeg ik: "Maar ik kan ook pinnen, maar dan wil ik wel een korting!". Het is me al diverse keren gelukt om op die wijze een korting van tussen de 5 en 8 procent te krijgen, en dat is dan mooi meegenomen.

Het verschil tussen betalen per creditcard of per pin bestaat al jaren. Dat betekent dat er dus heel veel geld, zonder dat u en ik dat weten al jaren ofwel in de zakken van de bank, of die van de leveranciers verdwijnt. Helaas heb ik daar consumentenprogramma’s nooit over gehoord! Dus wie haalt dit uit de schemerzone? Of zie ik het helemaal verkeerd?

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
CREDITCARDBEDROG?
Sluiten