Amerika waarschuwde wél voor Oekraiens luchtruim!

[email protected] 16 okt 2015 / 12:35 uur

Het bericht, onder meer kritiekloos overgenomen door de Volkskrant, dat "geen enkel land zijn eigen maatschappijen besloot te waarschuwen" is fout. De Amerikaanse Federal Aviation Authority (FAA) maande in april al om niet over het bewuste gebied te vliegen. Omdat ik de berichtgeving en commentaren na de ramp erg verwarrend en vooringenomen vond klinken, heb ik zelf maar als "concerned Dutch citizen" het Britse MI5 gecontacteerd, omdat al snel duidelijk was dat British Airways het bewuste luchtruim al een tijdje mijdde. MI5 heeft mij toen bericht dat er regulier contact is over dit soort zaken met British Airways. Uit een BBC bericht (inzake vliegen over Irak) kon ik opmaken dat zulks zelfs dagelijks wordt geëvalueerd.

Al een jaar lang heb ik het onaangename gevoel dat Nederland deze kwestie vooral hoog opspeelt richting Rusland, omdat het een evident falen van organisaties en mensen die niet langer dan hun neus en voorbij de klok van 5 uur gewend zijn te denken, probeert te verdringen. Eigen falen dus. Uit de media had ik vorige week begrepen dat staatssecretaris Mansveld zelfs nu nog geen haast maakt. Het had veel vliegmaatschappijen kunnen overkomen, alleen overkwam het Malaysian Airlines (KLM). Je vliegt niet over oorlogsgebied. Punt. De "daders" zullen gedacht hebben een vijandelijk militair vliegtuig te hebben neergehaald. Dat dacht de bemanning van de USS Vincennes in 1988 ook. Later bleek dat een Iraans passagiersvliegtuig.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Amerika waarschuwde wél voor Oekraiens luchtruim!
Sluiten