Zenuwslopend kopje thee

Zoë Versteeg 29 sep 2015

De slaapkorsten uit mijn ogen pulkend, dompel ik een theezakje in het kokende water in mijn mok. Groene thee met cranberry. Nietsvermoedend kijk ik op het labeltje: “Waar zie jij jezelf over vijf jaar?” wordt mij in rode letters gevraagd.
Oh god, ergens in de krochten van mijn nog half sluimerende brein begint zacht een alarmbelletje te rinkelen. Ja, waar ben ik over vijf jaar? En wat doe ik om daar te komen? Waar ben ik mee bezig? Waarom sta ik hier in mijn warme keuken thee te drinken en ben ik geen vluchtelingen aan het redden? Godsamme, ik ben m’n pyjama nog niet uit en ik zit al in een existentiële crisis. Ik denk dat ik maar weer naar bed ga.
“Tea topics”, een nieuw concept van Neêrlands bekendste theemerk. De labels aan de zakjes thee zijn voorzien van ‘prikkelende’ vragen als “Welk liedje neem je mee naar een onbewoond eiland?”. De uitleg op het doosje vermeldt: “Originele vragen voor een verrassend gesprek”. Is het zo treurig gesteld met de capaciteit van de gemiddelde hersenpan dat we nu ook al hulp nodig hebben bij het voeren van een gesprek?
Het is natuurlijk heel goed mogelijk dat de murw-gefacebookte mens spontaan plankenkoorts krijgt wanneer hij ineens iemand van vlees en bloed tegenover zich heeft zitten. Aaneengeregen LOL’s, YOLO’s en WTF’s leveren – voor iedereen boven de 16 – niet echt een boeiende conversatie op, dus misschien is het helemaal geen gek idee om theelabels als spiekbriefjes te gebruiken.
Voor een date kan het zeker handig zijn. Alhoewel je je kunt je afvragen of een date waar uitsluitend kopjes thee genuttigd worden en er theelabels nodig zijn om het gesprek op gang te houden, de moeite van het voortzetten waard is. Om de tongen (en zeden) los te maken kun je dan beter je toevlucht nemen tot vloeistoffen met een hoger alcoholpercentage.
Maar zoals gezegd: een provocerend theelabel op het verkeerde moment kan dus onaangename situaties opleveren. Middenin de maandelijkse battle of the hormones kan een label met het ogenschijnlijk onschuldige: “Heb je vandaag een complimentje gekregen?” eindigen in pruillipperij, dichtgesmeten deuren en/of huilbuien. Zeker als je net naar de kapper bent geweest.
Dus theeliefhebber, wees op je hoede wanneer je argeloos een zakje groene thee met cranberry opent. Voor je het weet ben je je diepste zielenroerselen aan het analyseren voor de dag goed en wel begonnen is.