Prinsjesdag, een frisse wind.

Effie 16 sep 2015

Ieder jaar met Prinsjesdag verwelkomen we de Koning in de hofstad om de troonrede voor te lezen. Democratie is aan veranderingen onderhevig, geen troonrede is dan ook hetzelfde. Taalgebruik wordt aangepast, diverse elementen worden toegevoegd en weer afgeschaft, en het koningshuis doet met de laatste mode mee. Koningin Maxima zal je niet snel betrappen op een faux pas. Het koninklijk paar hult zich in moderne elegantie en stijl.
Zo niet de ‘hulpjes’ die de Koning elk jaar vergezellen tijdens zijn rijtocht. Zij worden jaar na jaar, decennium na decennium, afgebeeld als stereotypen. Gehuld in goud, blauw of rood, en een kenmerkende witte broek, zijn zij zeer herkenbaar als de geliefde beschermers van het ons koninkrijk.
Echter staat de witte legging voor veel mensen symbool voor een recente episode uit de Nederlandse geschiedenis waar we niet graag aan terugdenken. Sterker nog, veel mensen hebben de beelden ervan nog levendig op hun netvlies staan. Natuurlijk, de militairen op Prinsjesdag dragen geen vlotte jeansrokjes meer. Maar herinneringen aan Crocs en doorschemerende zwarte onderbroeken laten zich door het kritische oog moeilijk uitsluiten wanneer de stoet gehuld in witte stretchstof door het beeld paradeert.

Er is uiteraard zoiets als een traditie die in ere moet worden gehouden. Maar hoe zeer maken strakke witte broeken voor mannen hier nog deel van uit?
We kennen allemaal het verhaal dat de broeken niets te maken hebben met leggings, maar dat zij speciaal voor het paardrijden zijn ontworpen. Waar komt die prominente witte kleur dan vandaan?
Het is de mens eigen om geen verandering te willen. Er zal dan ook zeker kritiek komen vanuit conservatieve hoek. Maar de realiteit is dat er een groeiende groep personen in ons land bestaat die aanstoot neemt aan witte leggings, en die de komende generaties niet wil opzadelen met deze esthetisch dubieuze traditie. Zij voelen zich op dit moment niet serieus genomen.
Wees eerlijk, zou het voor de troonrede echt zoveel uitmaken als de koning aan het begin daarvan zou aankondigen dat de militairen door een regenboog waren gelopen, en dat zij nou eenmaal meer beweegruimte hebben in een stoere worker, eventueel met een ingenaaid zeemlapje op kruishoogte? Na vijf jaar zouden we niet beter meer weten.
Prinsjesdag is van oudsher een heugelijke gebeurtenis voor alle Nederlanders. Laten we er samen voor zorgen dat dit ook in de toekomst zo kan blijven.