Popupechtold

Han Maas 21 aug 2015

‘Ik begrijp het chagrijn,’ zei Alexander Pechtold deze week bij Jinek. ‘Maar die 5 miljard halen we echt niet weg bij de bejaardenzorg,’ vervolgde hij – haal je de koekoek! Was dat (theoretisch) maar mogelijk met dat geringe budget voor ouderen.
Hij legde vooral uit dat een volgende steun aan Griekenland om economische redenen, in ons belang, nodig is: ‘We kunnen anders de douane niet betalen’ – het geld komt niet terug, voegt ie eraan toe. Hoezo ‘ons belang’?
Geert Wilders noemde hij een populist, maar hoe noem je jezelf als je met economische motieven komt die niet of nauwelijks te toetsen zijn; zeker niet door de gewone burger. Ben je dan niet zelf populistisch bezig met maar één doel: zo snel mogelijk minister-president worden in een volgend kabinet? Ben je dan niet zelf een volksmenner?
Meneer Pechtold, het is niet meer uit te leggen, ook niet aan de Griekse man in de straat die niet meer rond kan komen… Ook een volgende en volgende steun zal hem niet helpen. U praat goed, maar vooral glad. Als het u uitkomt, steunt u het kabinet om het daarna weer aan te vallen…
Mark Rutte heeft zoals vaker weer eens gelogen en is teruggekomen op zijn uitspraak dat er geen volgende steun zou komen, wat Geert Wilders natuurlijk niet is ontgaan. Zo blijf je maar doorgaan terwijl de oplossing uitblijft.
Economie is keuzes maken; een keuze kan goed of fout zijn. ‘Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald’ gaat niet meer op; daarvoor is het te laat. Uit de euro stappen kost meer dan het oplevert. Of niet? Vooraanstaande Nederlandse economen zeggen dat immers…
Vanmorgen las ik dat de Staat 550 tot 750 miljoen per jaar meer uit kan geven dan gepland. En ja, een deel ervan gaat naar de bejaardenzorg. Per jaar wordt een oudere een bedrag gegund van maar liefst 1000 euro voor activiteiten, zoals… bingo.
De invoering van de euro is een grote vergissing. Als dat nu nog niet duidelijk is… Politiek, wees voor een keer wat minder politiek en verkoop ons en de Grieken geen knollen voor citroenen en vooral geen bingo gefinancierd uit een ‘plotseling gevonden potje’; bingo is niet aan iedereen besteed. Er zal veel meer moeten gebeuren op het gebied van zorg waarover veel wordt gepraat, maar waarbij de oplossing eveneens uitblijft: bv. het PGB .