Peking 2022

Antonie Niessen 3 aug 2015

Vroeger werden de Winterspelen toegewezen aan steden waar minimaal 2 meter sneeuw valt in de wintermaanden. Tegenwoordig worden dit soort evenementen toegewezen aan landen waar men het niet zo nauw neemt met de mensenrechten. In 2008 werden de Zomerspelen gehouden in Peking en vanmorgen kreeg dezelfde stad de Winterspelen van 2022 toegewezen. Het scheelt een graad of 30, maar dat mag de pret niet drukken.

IOC-lid Camiel Eurlings bracht onmiddellijk naar buiten dat men goede afspraken gaat maken met de Chinezen over de mensenrechten en wie zijn wij om aan Camiel te twijfelen. Voor de mensen die zich niet meer herinneren wie Camiel is zal ik een kleine toelichting geven. Camiel is die man die op het CDA congres in de Rijnhal zijn grote voorbeeld Maxime Verhagen tot tranen beroerde door saluerend zijn vertrouwen in hem uit te spreken. Ook is het de man die een sabbatical nam om zijn toenmalige vriendin te bezwangeren. Helaas voor die meid heeft Camiel lui zaad, dus die dikke buik kwam er niet van. Tot slot moet ik ook vermelden dat Camiel een schop onder zijn kont heeft gehad bij de KLM. Reden : een nare autoritaire over het paard getilde druiloor met te weinig verstand van zaken. Buiten dat was Camiel in het buitenland meer op jacht naar een nieuwe baarmoeder dan dat hij met zijn werk bezig was.

Ik ben ervan overtuigd dat de Spelen in 2022 een doorslaand succes gaan worden. Laat die Chinezen maar schuiven. Sneeuw kan je zelf fabriceren en ze hebben mensen genoeg om die klus te klaren. Er zullen ongetwijfeld weer actiecomité’s opgericht worden die zich in scherpe bewoordingen gaan uitlaten over de mensenrechten in China en de sporters worden vriendelijk verzocht om niet af te reizen naar Peking. Zoals gewoonlijk zal er geen sporter gehoor geven aan die oproep en tegen die tijd zullen de actievoerders dagelijks mogen aanschuiven bij de VARA en de NTR. Ook zullen we dagelijks een juichende en hossende Camiel aan het werk zien als er weer een Nederlander een plak heeft behaald. Op dat soort momenten heeft ons IOC-lid schijt aan de mensenrechten.