Nederland, ik maak me zorgen!

vincentvanbaarle 31 aug 2015

Ik maak me zorgen. Iets meer dan 32 jaar geleden werd ik geboren, hier in Nederland. En dat, zo is mij geleerd, maakt mij een Nederlander. Ik heb er niet voor gekozen, maar het is waar ik ben opgegroeid en het enige land dat ik écht ken. Ik gedraag me goed; ben netjes naar school geweest, heb gestudeerd en betaal braaf belasting over mijn zuurverdiende salaris. Maar wat als Nederland besluit mij zat te zijn, als dat niet goed genoeg is en men mij uit wil zetten? Vrienden zeggen dat ik me geen zorgen hoef te maken, Nederland zet geen Nederlanders uit. Een geruststellende gedachte!

Maar wat nu als blijkt dat mijn vaders geschiedenis misschien niet zo mooi is als ik altijd heb gedacht. Wat als hij mogelijk ooit eens in een ander land iets verkeerds heeft gedaan? Dat delict is dan wel niet bewezen, maar hij zou het wellicht gedaan kunnen hebben. En ik weet het niet, want ik heb nooit vraagtekens gesteld bij het verleden van mijn vader. Had ik dat moeten doen? Had dat iets uitgemaakt? Kan dat een reden zijn om afscheid van MIJ te nemen? Maakt het uit of hij hier geboren is of niet? Collega’s kijken me verbaasd aan. Maak je geen zorgen, jij bent Nederlander en Nederland zet geen Nederlanders uit.

En dat vind ik dus een geruststellende gedachte. Het geeft me een gevoel van ergens thuis mogen zijn en ergens bij mogen horen. En ik heb daar dus niks voor hoeven doen. Ik ben hier geboren en hoe bont mijn vader het in zijn jongere jaren wel of niet heeft gemaakt, doet daar helemaal niks aan af. Ik word alleen verantwoordelijk gehouden voor mijn eigen gedrag en mijn eigen daden.

Iets meer dan 13 jaar geleden werd Gláucio geboren, hier in Nederland. En dat, zo is mij geleerd, maakt hem een Nederlander. Hij heeft er niet voor gekozen, maar het is waar hij is opgegroeid en het enige land dat hij écht kent. Hij gedraagt zich goed, gaat netjes naar school, neemt een voorbeeld aan zijn zus die is gaan studeren en later gaat hij braaf belasting betalen over zijn zuurverdiende salaris. Maar Nederland lijkt te besluiten hem zat te zijn, want misschien heeft zijn vader iets gedaan (of niet). Kennelijk zet Nederland toch Nederlanders uit. Ik maak me zorgen.