Alleen is zo alleen nog niet

evaspijker 24 aug 2015

Het is een heerlijke, zonnige zaterdagmiddag wanneer de dorst mij tegemoet schiet. Ik sta midden in de stad en besluit na enige twijfel om wat te gaan drinken bij mijn favoriete zaakje in Enschede. De normaalste zaak van de wereld, er is alleen één ding anders dan normaal, ik ben namelijk alleen.

Ja, alleen. Alleen zijn is iets wat in deze wereld direct aan eenzaamheid gekoppeld wordt. Mensen vinden het over het algemeen zielig en koppelen het aan het niet hebben van vrienden of familie om leuke dingen mee te doen. Wat bijna niemand lijkt te beseffen, is dat sommige mensen er bewust voor kiezen om alleen te zijn. Vaak om te genieten van de rust of het onafhankelijkheidsgevoel. Voor sommige mensen voelt het als een ontsnapping aan het drukke dagelijks leven. Het is een stukje quality time met jezelf en volgens mij is daar nog nooit iemand slechter van geworden.

Wanneer ik na een lichte twijfeling plaats neem op het terras, voel ik me eerst nog een beetje ongemakkelijk. Ik maak me drukker om het feit wat andere mensen denken, dan om hetgeen wat ik zelf graag wil. Namelijk: genieten van het zonnetje, de mensen en de stad onder het genot van een heerlijke ijskoffie (mét slagroom).

Na een poosje kijk ik om me heen. Het verbaasd me hoeveel andere mensen alleen op het terras zitten. Gewapend met laptops, telefoons, tijdschriften en de krant, kijken deze mensen tevreden om zich heen. Zelf ben ik ook tevreden, ik geniet van het alleen zijn, de rust en het niet hoeven praten met de mensen om me heen. Ik vind het heerlijk en totaal niet ongemakkelijk zoals ik in eerste instantie altijd dacht.

Alleen is iets anders dan eenzaam zijn. Dit komt toevallig weer naar boven wanneer ik aan de praat raak met een jongen die zich, net zoals ik, alleen op het terras genesteld heeft. Ik verbaas me erover hoe makkelijk het is om in je eentje contact te maken met nieuwe mensen. Het is een feit, een groep schrikt mensen over het algemeen af. In je eentje ben je écht helemaal op jezelf aangewezen.

Ik hou ervan om af en toe alleen zijn, maar was bang om dit in het openbaar te uiten. Want, ‘’wat zullen andere mensen wel niet denken’’. Uiteindelijk heb ik besloten om me daar niet meer druk over te maken en gewoon te genieten, samen of alleen. Positief denken is het sleutelwoord voor alles.