Anne Frank vermoord door Nederlanders

petervanheiningen 28 jul 2015

Vandaag viel mijn oog op een opmerkelijk bericht. Eerst kon ik niet geloven. Maar ook in andere nieuwsberichten las ik hetzelfde: “Nederlanders vermoordden Anne Frank.”
Met ongeloof las ik verder. Roseanne Barr, bekend van de gelijknamige serie, stuurde deze tweet rond.

Roseanne schreeuwt
In de VS wordt Roseanne blijkbaar erg serieus genomen. Ze twittert er op los en stelt dat Nederland nog niet los is van het naziverleden. Volgens haar hebben veel landgenoten meegeholpen aan de deportatie van de ruim 100.000 Joden. In die lijn stelt ze, dat Nederlanders Anne Frank hebben vermoord.
Zelf is Roseanne dochter van Joodse ouders. Blijkbaar voelt ze zich erg verbonden met Israel. Roseannes woede is mede ontstaan door dat voormalig GroenLinks-kamerlid Arjan El Fassed medeoprichter is van nieuwssite The Electronic Intifada. Deze nieuwssite noemt ze racistisch.

Roseanne Barr en de indianen
Zelf heb ik de serie waarin ze met John Goodman de hoofdrol speelde nooit wat gevonden. Ik vond haar zelfs irritant. Haar afgeknepen ordinaire stemgeluid. Altijd schreeuwend, als of ze achter een viskraam stond.
Alvorens je een ander beschuldigt, mag je wel eerst je eigen historie goed bekijken. De blanke Amerikanen hebben op hun continent huisgehouden onder de oorspronkelijke bewoners. Enkele miljoenen indianen zijn vermoord. Kinderen werden bij hun ouders weggehaald. Hun cultuur werd bijna vernietigd.
En dan heb ik het nog niet over de honderdduizenden slaven die vermoord werden.
Nee, Amerikanen moeten niets zeggen over racisme. Als er één land is, waar fascisme en racisme hoogtij vieren, dan is dat wel in de VS. Kijk ook maar eens naar alle ‘geweldsfouten’ door de politie.

Roseanne Barr en boos
Helaas hebben in de Tweede Wereldoorlog veel landgenoten samen gewerkt met de Duitsers. Maar daarnaast waren er duizenden die hun leven en dat van hun geliefden in de waagschaal stelden om Joden te helpen en te redden.
Kijk wat de Amerikanen elders op de wereld voor een onheil aangericht hebben: Vietnam, Afghanistan, Irak. Nee, Roseanne, kijk eerst eens naar jezelf en je eigen land. Atoomproeven werden in Nevada gedaan, zonder dat militairen en bewoners wisten waar aan ze bloot gesteld werden. Is dat menselijk?

Boodschap aan Roseanne
Maar wat duidelijk is dat Roseanne niet in staat is alles te onderzoeken. Helaas is dat Amerikaans: eerst schieten en dan pas vragen. Nog een tip van mijn kant: “Blijf niet zo lang in de bar hangen, nadenken en veel drank gaan niet samen.”