Studeren is helemaal niet cool

Een goede opleiding moet. Iedere tiener wordt door zijn omgeving gestimuleerd om te gaan studeren. Wat is het resultaat? Een tsunami van hoger opgeleiden, waardoor een diploma steeds minder waarde vertegenwoordigt. En een verwende bevolking die het vuile werk niet meer wil opknappen op de koop toe. Wat is er mis met het ouderwetse ambt van loodgieter, hovenier en smid? Beroepen waar je misschien wat minder lang voor op school hoeft te zitten, maar zeker veel praktijkervaring vereisen.

Het voorbeeld van een vastgelopen métier is de communicatiesector. Houd een onderzoek onder afgestudeerde studenten journalistiek om uit te vinden wie er een voltijdbaan aan over heeft gehouden. 20, 25 procent? Zij worden met een kluitje het riet in gestuurd. Niemand die de waarheid spreekt over hun werkelijke kansen op de arbeidsmarkt. Waarom de zogenaamde brede en creatieve opleidingen naar hartenlust door gaan met het opleiden van onwetende tieners is een raadsel. Ja, misschien vanwege het recht aan gelijkheid, maar wat heeft de samenleving eraan?

Nederland heeft geen behoefte aan meer journalisten, fitte twintigers die iets doen met sport of vrijetijdsdeskundigen. We hebben experts nodig op de minder groovy gebieden zoals techniek. Ook iets basaals als vuilnisman, ongediertebestrijder of automonteur: dat zijn de beroepen die belangrijk moeten worden gemaakt in plaats van verplicht een studie op willekeurige Hogeschool of Universiteit beginnen. Alleen maar omdat het zo schijnt te horen.

In dat licht bezien zijn de bezuinigingen op het hoger onderwijs nog niet zo gek. Studeren hoort natuurlijk niet alleen voor rijkeluiskindjes te zijn, maar het wordt ons wel heel makkelijk gemaakt om maar ‘iets’ te gaan leren in Alkmaar, Zwolle of Eindhoven.

Er is lef nodig binnen gezinnen om te zeggen dat het helemaal geen schande is om metselaar te worden. Lef in Den Haag om te zeggen dat stratenmakers en wegenbouwers onmisbaar zijn voor een welvarend land.