JA, NEE, HET GAAT GEWEEEELDIG

jaradaamen 16 jun 2015

Superlatieven, de overtreffende trap, het summum; meer dan meer en leuker dan leuk. We zijn koningen in het beschrijven van ons leven en onze mentale staat. Uiteraard geïllustreerd met de meest prachtige foto’s met stralende blakende gezichten.

Maar wat nou als je wakker wordt en je voelt je een beetje medium? Of, je komt terug van een weekje op Madeira en hmmm, ja, het was wel oké. Of, er is een surprise party voor je georganiseerd en er komen maar 4 mensen (tja, zelf zou je het hebben afgeblazen, maar verrast worden kun je nu eenmaal niet plannen). Of, je hebt een nieuw appartement gekocht, stapt voor het eerst over de drempel en blijkt systematisch over lekkages, een verouderde bedrading en het ontbreken van een keuken heen te hebben gekeken. Of, je bent naar de andere kant van de wereld gereisd voor de liefde van je leven en hij blijkt een smerige etterbak te zijn. Of, er zat een krasje op de lens van het toestel van je trouwfotograaf, waardoor het lijkt alsof er een bromvlieg over alle foto’s heen kruipt. Of, je baby is net geboren en je vindt hem eigenlijk best wel lelijk.

Maar, een crisis is zo slecht nog niet. Het woord is afkomstig van het Griekse werkwoord κρινομαι (krinomai). De verschillende betekenissen van dit werkwoord vatten een proces samen waar een gedragstherapeut een puntje aan kan zuigen: schiften, (onder)scheiden, beslissen, beslechten, richten en oordelen. Oftewel, een crisis opent deuren naar de toekomst.

En dan heb ik het nog niet eens over de kracht van de middelmatigheid. Wat een heerlijke situatie! Kom op, draai je nog een keer lekker medium om in bed, wentel je behaaglijk in de middelmatigheid en geniet van het doodgewone.

Ik pleit ervoor: trek een fles champagne open – zo’n geniale frisfruitige van de Aldi – en vier de middelmaat, of nog lekkerder, vier die volledige mislukking!

Doe je haar niet, werk je make-up niet bij, en kijk per ongeluk een heel klein beetje scheel, maak een foto en post deze dan vooral op Facebook, Twitter en in al je WhatsApp groepen.

En ik garandeer je: niet alleen jijzelf, maar iedereen voelt zich daarna een beetje beter.