Het probleem van de dode oma

Wetenschapper en hoogleraar Dan Ariely viel het op, dat er aan het eind van het semester steeds meer sterfgevallen plaatsvonden onder de familie van studenten. Dit gebeurde vooral in de week voor de tentamens en voor het inleveren van werkmappen. Waarom is de week voor de tentamens zo gevaarlijk voor familieleden van studenten?

Er moest een causaal verband zijn tussen het overlijden van grootmoeders en de tentamens. Door het verzamelen van bewijs kwam naar voren dat oma’s tien keer meer kans hebben om te overlijden vlak voor de tentamens halverwege het schooljaar en negentien meer kans aan het einde van het schooljaar. Bij slecht presenterende studenten is de situatie nog ernstiger. Deze studenten lopen een vijftig keer zo grote kans om hun grootmoeder te verliezen als studenten die goede cijfers halen.

Verklaring? Deze situatie zou verklaard kunnen worden door spanningen binnen de familie. Grootmoeders van studenten zijn zo betrokken bij hun kleinkinderen dat ze letterlijk doodgaan van bezorgdheid. Het is binnen het onderwijs dus belangrijk dat we voortaan bij deze studenten de familie in de gaten gaan houden als er tentamens in zicht komen. Daarnaast is het voor studenten van belang dat ze vooral niet tegen hun opa’s en oma’s vertellen dat het slecht gaat op school en vooral niet dat er binnenkort toetsen zijn.

Na dit schrikbarende onderzoek ben ik mijn eigen mail van de afgelopen jaren eens nagegaan. Hieruit is gebleken dat mijn studenten oma’s hebben die nog vitaal en gezond zijn. Het sterftecijfer schiet in ieder geval niet extreem omhoog in de laatste week voor de toets. Met mijn studenten is het echter die week minder goed gesteld. Uit mijn mail heb ik kunnen concluderen dat mijn studenten een zeer vergrote kans hebben om ziek op bed te liggen door het oplopen van de griep.

Vreemd. We zouden er toch vanuit mogen gaan dat deze gebeurtenissen niks te maken hebben met een gebrek aan voorbereiding en een poging om meer tijd te krijgen.