Maak het verschil.

LEF. Mei, de maand waarin wij in het bijzonder denken aan onze helden. Jouw held, mijn held. Wat was hun ideaal? Gelukkig zijn er vandaag de dag ook helden; mensen die door kleine dingen onderscheid durven maken, meestal ten koste van zichzelf.

Het woordenboek verwoordt Lef als moed. Je zou het haast een werkwoord kunnen noemen. Ik denk dan aan mensen die net even dat extra stapje durven zetten, waarin zij zich onderscheiden van de rest. Lef hebben is bang zijn en toch doen. Tegen de stroom in durven zwemmen en alle gevolgen voor lief nemen. Onze helden deden het vast ook in hun broek van angst, alleen konden zij niet anders.
Lef zit in de kleine simpele dingen. Net dat ene stapje extra durven zetten. Ik denk aan de ondernemer die risico’s durft te nemen, met kans op de fles te gaan. Of de persoon die opstaat voor de ander. Net dat ene stapje extra durven zetten.

Kijk eens naar de christenen in Syrië en omgeving. Wat bezielt ze? Van welke planeet komen zij, dat zij ondanks het doodvonnis dat over hen is uitgesproken, toch christen willen blijven? Is dat lef hebben, of zijn het een stelletje dwazen? Zij nemen het risico kapot geschoten te worden, puur omdat zij christen zijn. In de ogen van moslims worden zij gezien als ongelovigen. Je vraagt je af: wat bezielt deze christenmensen? Snap jij het nog? Christenen volgen een man, die tegen de stroom in durfde te zwemmen. Een man die het op durfde te nemen tegen de gevestigde orde. Hij vocht niet met wapens, maar met bloed, zweet en tranen. Het kostte hem zijn leven. Toen hij werd geboren, begon onze jaartelling. Zijn naam is Jezus. Wat maakte hem zo bijzonder dat mensen nu, overal op deze planeet, naar hem genoemd willen worden? Met alle gevolgen van dien. Misschien omdat hij voor ze opstond om plaats te maken. Hij inspireert christenen. Uitgerekend deze mensen hebben in mijn ogen lef en dus de moed om de man met het wapen te trotseren, ook al kost het hen de kop.
Ook al is Lef een klein woord, Lef werkt verslavend. Je kunt het gebruiken waar en wanneer je maar wilt. Het werkt het beste met mensen in de buurt. De vraag is: durf jij de uitdaging aan te gaan? Durf jij net dat ene stapje extra te zetten? Lef jij of Lef ik?!