Terrorkinderen met iPhones

Irene Hovenga 16 mei 2015

Je kent het wel: je loopt even naar de wc terwijl je een borrel aan het doen bent in een restaurant, als je bijna struikelt over een hyperactief kind die vervolgens op de serveerster botst. De ouders zitten lekker te praten met hun vrienden nu ze even wat welverdiende vrije tijd hebben.

Wat de kinderen doen? Dat maakt niet uit, zolang ze maar bezig blijven. Dan is het natuurlijk ideaal om je kind een iPhone in de handen te drukken, dan is hij of zij voorlopig wel even stil. Ik zal dan ook vast niet de eerste zijn die zich verbaast over het feit dat peuters al weten hoe er apps gedownload moeten worden. De reclame waarin er gebeld wordt met opa in het buitenland waarna er ‘de wielen van de bus gaan rond en rond’ klinkt, is dan ook een weerspiegeling van hoe het er tegenwoordig aan toe gaat. Tja, je zou het een vorm van modernisering kunnen noemen, maar het buiten spelen en de wereld ontdekken lijdt er misschien wel onder. Even een hap modder in de mond, een gevangen salamander in een potje en je moeder verrassen met kleren die onder de drek zitten is er nog maar weinig bij. Het zou me niets verbazen als je tegenwoordig de natuur kunt ontdekken via een app. Ik vind het een bijzondere ontwikkeling die gaande is. We leven allemaal voor een groot deel in en via de digitale wereld. Kijk maar eens hoeveel tijd per dag we besteden aan onze smartphones. Maar zou dat niet iets voor ‘grote mensen’ moeten zijn? De terrorkinderen in het restaurant rustig houden met een iPhone vind ik wel een beetje ver gaan. Het schijnt ook al normaal te zijn dat een zevenjarige een eigen smartphone bezit en z’n vriendjes zit te whatsappen. Dan realiseer je je dat de maatschappij wel heel snel aan het veranderen is. Alsof er de ouders heel wat uit handen wordt genomen doordat je je kleine boef gewoon achter een schermpje kan parkeren en je zelf lekker je eigen ding kunt blijven doen. ‘s Ochtends Bumba aanzetten, ‘s middags een potje Angry Birds en ‘s avonds de voorlees-app: i-de-aal! Van je kind heb je geen last meer.

Real life spelen met elkaar verandert in appen, spelletjes doen met elkaar verandert in ruziemaken via Farmville… Stukje opvoeding of is het normaal dat het er zo aan toe gaat? Ik weet het niet. Ik vind het opmerkelijk dat een grote mensen-tool in de vingertjes van kids beland, maar dan lopen ze in ieder geval even niet in de weg. De terrorkids komen nu het gehele wereldwijde web terroriseren, be prepared!