Bedachtzaam

[email protected] 19 mei 2015 / 07:50 uur

Eerste meidagen

“Wat kijk je bedachtzaam”, vroeg de loopcoach Evert Nekeman van 40days aan mij.

Ik vertelde dat ik zondag naar het Millinxparkhuis was geweest voor het concert van Gerard Scherff. In het achterzaaltje is er altijd achteraf nog een culturele gebeurtenis. Deze keer waren het een aantal dichters die hun werk voordroegen over WO-II.

Het geheel werd gepresenteerd door Robert Tau die zelf als laatste dichter aan het woord kwam. Hij vertelde hoe het was om een NSB-kind te zijn. Hij werd daar vreselijk mee gepest op de lagere school. Toen hij volwassen was heeft hij er alles aan gedaan om achter het ‘familie’-geheim te komen. Tot het graven in de Haagse archieven aan toe.

Hij vertelde dat twee Duitse hoge militairen bij zijn opa op bezoek kwamen. Die wisten van de zwarte handel die opa bedreef.

"Komen jullie mij arresteren?" Nein, was het antwoord. ‘’Je moet ons joden aangeven, anders gaan jij en je familie binnen één week op transport, en dat is echt geen pretje".

En inderdaad heeft opa drie joden aangegeven.

Wat zou jij doen?, luidde het voorgelezen verhaal van een meisje uit Zeeland tijdens de

4 mei-herdenking op de Dam in Amsterdam.

Het verhaal heeft veel indruk op mij gemaakt. Je kon zien dat hij er veel moeite mee had het te vertellen. Je moet wel LEF hebben om je zo bloot te durven geven.

Als Stadsambassadeur waren we uitgenodigd voor de preview van De Aanval, een tentoonstelling over de WO-II in Rotterdam op Heyplaat. We gingen heen en terug met de boot. Nog nooit heeft een tentoonstelling zoveel indruk op mij gemaakt!

Je gaat op een bankje zitten en op grote schermen wordt het verhaal verteld, zo duidelijk en uitgebreid. Al die verhalen die boven komen en die zeker niet vergeten mogen worden.

Nu vraag ik mij zelf af; hoe zit het precies met die monniken die zijn neergeschoten door de Duitsers in de eerste oorlogsdagen op het Afrikaanderplein? In LCC ’t Klooster was destijds een oude zwart-wit foto expositie over de periode dat het LCC nog een echt klooster was met kloosterbroeders. Die broeders hadden zich in de kelder verstopt mét een herdershond. Alles ging goed tot dat die hond begon te blaffen. Ze werden ontdekt en gefusilleerd.

Wie gaat dit verhaal verifiëren en vastleggen voor het nageslacht voordat het helemaal uit de wereld verdwijnt?

Overdenkingen. Hoezo bedachtzaam?

Reageer op artikel:
Bedachtzaam
Sluiten