Vooroordelen

Carlijn 21 apr 2015

Als kind werd mij altijd geleerd dat vooroordelen niet mocht. Roddelen op het schoolplein over de afschuwelijke kleren van het nieuwe meisje uit de klas bijvoorbeeld. ‘Je kent het nieuwe meisje nog helemaal niet, misschien is ze wel heel aardig’ of ‘we hebben allemaal onze eigen kledingsmaak, misschien vindt zij die van jou wel stom’ waren de standaard uitspraken van moeders als er een nieuw klasgenootje was.
Toch merk ik dat we onbewust allemaal nog steeds vooroordelen hebben.
Ik werk sinds 2 jaar in de supermarkt en niet alleen uiterlijk maar ook de boodschappen die iemand doet bepalen het beeld dat je creëert van iemand. Een bak opwarm pasta of Hollandse pot , pakje vleeswaar en een half brood ( soms zelfs een fles rode wijn) staan allemaal op het lijstje van de jonge mannen in pak die net van een late vergadering van kantoor komen. Pakjes wicky en liga’s voor in de pauze staan onder de pakken melk en de limonade op de ellelange boodschappenlijst die huismoeders meenemen naar de supermarkt op vrijdagavond . Iemand die aan mijn kassa komt in een joggingpak en een jas met bontkraag krijgt meteen de stempel ‘straatjongere’. En wanneer er dan een blikje energie of een zak chips word afgerekend is mijn oordeel bijna meteen bevestigd. Toch is het ook zo dat wanneer er een buitenlandse klant aan de kassa staat en deze betaald voor drie boodschappen meteen briefje van 50 euro je er eigenlijk meteen vanuit dat deze meneer er geen 5 of 20 cent bij heeft als dat zo uitkomt. Echter voor je je kassa lade open hebt gedaan hebben ze dan al 20 cent in de handen en vragende ogen of je er iets aan hebt.
Op zo’n moment voel je je dan als kassière behoorlijk betrapt en met een extra grote glimlach en een begroeting maak je het voor jezelf weer goed.
Wat je ook niet mag vergeten is dat als je zelf in je joggingbroek, een oversized trui en op je birkenstocks aan de kassa staat op vrijdagavond met blikjes energie , een fles wijn en een opwarmpasta dat je dan ook de stempel krijgt van een ‘straatjongere met een alcoholprobleem en een drukke kantoorbaan’. En dan heb je er vaak ook nog eens geen 20 cent bij.