Over sport, eiwit en gezonde voeding

Veronika Polozkova - Dietist 30 apr 2015

Er bestaat veel verwarring over eiwitbehoefte voor sporters en gebruik van eiwit- shakes, poeders, repen etc. De ideeën die mensen hebben over deze producten worden sterk beïnvloed door marketing. Belangrijk is het begrip dat eiwitproducten die bedoeld zijn voor gebruik door sporters in eerste instantie voor professionele sporters en bodybuilders bedoeld zijn, die dagelijks meer dan 2 uur sporten. Een gemiddelde Nederlander sport 1-3 keer in de week en dat valt onder recreatiesport. Voor het merendeel van de mensen zijn deze producten daarom eerder schadelijk dan gezond en hebben zeker niets te maken met voldoen aan behoefte.

Menselijk lichaam heeft geen opslagcapaciteit voor overtollig eiwit en het lichaam moet extra hard werken om deze uit te scheiden. Dit proces is erg belastend voor de lever, nieren en andere organen. Vooral voor de mensen met genetische aanleg voor nier problemen of metabolische ziektes kan het gevaarlijk zijn. Eiwitbehoefte van een gezond persoon is best simpel uit te rekenen. Iemand met een actieve levensstijl heeft 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht op een dag nodig. Ook als je 1x per week sport en dagelijks naar werk/school fietst, kan je deze behoefte aanhouden. Voor een gemiddelde man met een gezond gewicht betekent dit een behoefte van 60-70g eiwit per dag. Deze is makkelijk te volden met gewone voedingsmiddelen als melk, kaas, vlees, eieren en granen. Sterker nog, meeste Nederlanders overschrijden dagelijks deze behoefte. Als je 2-3 keer in de week sport, dan stijgt je behoefte op de dagen dat je sport tot 1,2g/kg. In praktijk zien we dat ook aan deze behoefte simpel kan worden voldaan met een normaal eetpatroon. Eiwit- wonderen zijn daarom op dit punt ook nog niet nodig. Aparte aandacht verdienen mensen met staand werk of die dagelijks fysieke inspanning verrichten (bijv. bouwvak). Als deze groep daarnaast ook sport dan is de behoefte 1,7g/kg. Echter zelfs dit is te halen door een extra bekertje kwark of een dubbel plakje kipfilet te eten.

De meeste sport websites raden aan om 2,0g/kg eiwit te nemen. Dit is veel te hoog voor een gemiddelde Nederlander met een zittende baan, zelfs bij 3x in de week sporten. Het is ook een stuk lastiger om aan deze hoeveelheid te voldoen zonder zo’n eiwit product. Dat weten de verkopers goed en gebruiken de 2.0 inname graag ter promotie van hun producten. Laat je niet misleiden door marketing van eiwitproducten, sport en eet gezond! Dit is goed mogelijk