Melk is goed voor elk

Wanneer ik niet in het bezit ben van een Metrokrantje in de ochtend, voer ik op de automatische piloot mijn ochtendritueel uit op mijn telefoon. Ik vind het heerlijk om mezelf up-to-date te stellen van de laatste nieuwtjes op de wereld. Het bijhouden van de nieuwste feitjes, nieuwsberichten en roddels geeft me een voldaan gevoel, maar af en toe… af en toe laat mijn empathie me iets inzien wat me zó ontzettend grimmig maakt. Zo ook bij het lezen van de volgende kop: “Man beroofd van dozen melkpoeder in Breda.”

Als ex-cassière weet ik als de beste dat er een grote melkpoeder-hype heerst. Men koopt deze pakken voor een ‘prikkie’ in de supermarkt en verkoopt deze door in China. Best slim als je het mij vraagt. Zolang men gewoon betaalt voor deze producten vind ik het een slim handeltje. Maar toen kreeg de regering er lucht van en is er een limit gesteld op het verkopen van de melkpoeder. Tsja, een hele vervelende situatie, maar ach.. er zijn toch genoeg supermarkten die men af kan gaan om vervolgens toch in het bezit te zijn van een aantal pakken melkpoeder. Easy as that en dan verkopen die handel!
Echter na het lezen van bovengenoemd bericht is mijn begrip-gehalte toch stevig gedaald. Op iemands hoofd een fles kapot slaan voor pakken melkpoeder bezorgt mij een hoop geestelijk arbeid. Het melkpoeder issue wordt een uit de hand gelopen handeltje waar straks geen herzien meer op mogelijk is. Mensen met een Rolls Royce van een paar ton voor de deur laten een hekwerk om hun erf plaatsen om deze auto te beschermen tegen diefstal, maar mensen met pakken melkpoeder in huis zijn genoodzaakt soortgelijke maatregelen te treffen voor eigen veiligheid en diefstal.

Welkom in de wereld van de melkpoeder in Nederland. Dat we in een wereld leven die steeds onveiliger wordt is bekend, maar dat we moeten waken voor producten onder de 20 euro die we in huis hebben is het tweede. We leven in een wereld vol wetjes en regeltjes, maar waar tegelijkertijd evenveel gaten inzitten…