Ik schaam me!

Ingrid Aanen 22 apr 2015

Je zult maar een uitgeprocedeerde asielzoeker zijn en in Nederland verblijven. Laten we wel zijn, asielzoeker ben je niet zo maar. Je wordt niet op een dag wakker en denkt kom ik word asielzoeker. Daar gaat een hoop drama en ellende aan vooraf. Uiteindelijk beland je in het rijke Nederland. Het land waar zoveel mag, waar heel veel blije mensen wonen. Hier wil je graag een nieuw leven opbouwen. Je vraagt asiel aan en na een hele lange tijd blijk je uitgeprocedeerd. Je moet terug want regels zijn regels. Klein probleempje, als kind soldaat uit Sierra-Leone durf je natuurlijk niet terug. Een ander probleem is dat de meeste asielzoekers geen reispapieren hebben. Deze moeten worden aangevraagd in het land van herkomst dat heel vaak niet mee werkt want ze willen de asielzoekers helemaal niet terug. En dan ben je dus een uitgeprocedeerde asielzoeker die niet teruggestuurd kan worden.

In Nederland sta je dan op straat, je zoekt het maar uit. Je mag niet werken, dus je hebt geen geld. Daar sta je dan met je plastic tas met spulletjes. Was nu maar naar Duitsland gegaan of Denemarken of Scandinavië. Daar is een zorgplicht en mensen worden nooit op straat gezet ongeacht hun status. In Nederland wel. Het rijke, eens zo tolerante Nederland dat zo met mensen om gaat. Ik schaam me!

Gelukkig zijn er individuele gemeentes die ook vinden dat dit onmenselijk is en zorgen wel voor onderdak. Maar als de vraag komt om dat standaard voor heel Nederland te regelen ontstaat er een wie-gaat-dat-betalen-ik-dus-niet dans. Ik schaam me!

Uitgeprocedeerd is toch uitgeprocedeerd hoor je dan vaak. Natuurlijk en regels zijn regels maar zo zwart wit zit de wereld toch niet in elkaar? Zo ga je toch niet met je medemens om? Je geeft iemand minimaal bed, bad en brood. Iedereen heeft het recht om veilig te zijn en dat ben je niet als je op straat moet leven. Pas als iemand veilig is, een dak boven zijn hoofd en wat te eten heeft kun je in gesprek gaan en kijken of er oplossingen zijn te vinden. Het feit dat er überhaupt een discussie over de minimale opvang van je medemens nodig is vind ik veelzeggend. Nederland laat zien dat je nog een hart bezit en los dit op want de nachten zijn koud op straat. Ik schaam me!

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Ik schaam me!
Sluiten